Elias 2 år!

Nu är det redan 1,5 månad sedan Elias fyllde 2 år, men jag vill ändå visa hur vi firade hans dag :) Vi hade ett litet barnkalas veckan innan han fyllde med hans närmsta kompisar. På hans födelsedag sen firade vi med hela familjen (vi är 14 personer) och även Simons farmor och farfar kom upp från Lund för att vara med och fira Elias!  
 
På morgonen fick Elias öppna paketen han fick av mig och Simon. Han fick bl.a. lastbilen Mack från Bilar, den blev han väldigt glad för!
 
När gästerna kom bjöd vi på pizzabullar, tårta, kakor, fruktsallad, glass, maränger och hemmagjord chokladsås. Sedan fick Elias öppna sina paket. Vi märkte att han förstår mycket mer nu vad det handlar om att få paket, till skillnad från förra året. När gästerna kom i dörren tog han mer än gärna emot paketen haha! ;) 
Han fick otroligt mycket fint! Jag hoppas och tror att han tyckte att han hade en fin 2-års dag, det tycker i alla fall jag!
 
Hur är han nu då, vår lille 2-åring?
Jag tycker att han utvecklas nästan för varje dag som går nu. Han lär sig nya ord hela tiden och säger 2-3 ords meningar även om de är väldigt fåstaviga (det började han med vid årsskiftet); "Mamma gör du?" "Pappa titta dä." Han kan säga namnet på dem han träffar mest även om vissa namn är svårare än andra (Ia = Louisa och/eller Josiah). "Lelle" är ett populärt namn och det är hans kompis Lewi ☺ Påskhelgen som gick nu hörde vi honom för första gången säga sitt egna namn: "Elle"! Just nu är det väldigt mycket hopp och spring och "alla" och "kom" och "öppna" och "oj" till alla oväntade ljud som låter. Han säger må (=måne), appa (=trappa), pa (=pasta), sto (=stol) osv. Hans mest oväntade översättning är ljacka (=stjärna!) Han har precis börjat säga också väldigt tydligt; "jag ockå ha". Elias säger långa ramsor med ord som man inte förstår och han kan förklara eller berätta något med stor inlevelse, synd bara att man inte förstår vad han säger! Han förstår i alla fall nästan allt vi säger till honom och det är så häfitgt att se tycker jag. Man kan säga ganska komplexa saker som han visar att han förstår eller om man ber honom göra något och han gör det. Sen om han väljer att lyssna och lyda alla gånger är en annan femma... ;P
 
Elias är väldigt intresserad av färgerna, siffror och bokstäver. Han säger "S" när han ser S och "E" till flera bokstäver och han är bra på att räkna på sitt egna lilla språk... Een, to, eeh... ◠‿◠
 
Han gillar att nana när han är trött (och själv vill så klart!) och tar då sin snuttis och gosar till sig i sängen eller soffan. Han kan ta en kudde och lägga sig rakt upp och ned på golvet en stund och "nana" lite (vila). Han sjunger med i sångerna mer och mer och är fortfarande lika tokig i musik. Allt som rör sig och låter älskar han. Han blir i princip inte rädd för någonting (vilket både är en för- och nackdel) men vet i alla fall att han ska akta sig för bilarna "akta tutu"! Han gillar att sitta i soffan och kolla på film. När han leker själv med sina saker och har en grej som är större och en grej som är mindre tenderar de ofta att bli "pappa" respektive "mamma". 
 
Han älskar fortfarande att vara utomhus och tar gärna på sig skorna själv och visar att han vill gå ut. Han har stenkoll på det mesta och vet hur saker och ting skall vara (skorna där, mössan där, när vi handlat plockar han upp maten osv osv). Allt skall vara på sin plats. Han äter gärna en kaka om han får men har inte fattat grejen med godis. Men favoritmaten just nu är nog ändå "macka" och "äpple", tätt följt av gää (=ägg), pasta, köttbullar, korv, majs och banan. Ja man skulle kunna berätta hur länge som helst...
 
Elias är killen med stark vilja och ett stort hjärta som ena stunden röjer runt som en tok och nästa stund tar båda sina händer om mina kinder och tittar mig djupt i ögonen♥ I mitten av februari sa han för första gången "ja äkar dig" (=jag älskar dig)!  


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Emelie Ceder

Bloggen mitt i vardagen; Om en mamma till en 2-åring med två ringar på fingret, som arbetar med HR och som aldrig tröttnar på att umgås med folk.

RSS 2.0