Elias 15 mån

Idag blev Elias 15 mån gammal! Jag har inga dagsfärska bilder på Elias, tar tyvärr inte alls lika mycket kort på Elias nu som när han var mindre, men här är tre bilder jag tog för exakt 1 år sedan när Elias blev 3 mån gammal! Lite kul att jämföra. Det händer en hel del på 1 år kan man säga! 
För lite drygt en vecka sedan var Simon med Elias på BVC. Då vägde han 12,7 kg och var 83 cm lång. Haha jag skrev vid 14 månader att jag tippade på att han skulle väga runt 11 kg nu! Senaste månaderna har han inte växt i samma takt som tidigare men nu följde han tydligen sin kurva perfekt igen.
 
Elias är en väldigt livfull, sprallig och nyfiken kille. Han älskar att banka och kasta. Favoritfilmen är "Rio" (tecknad film om en blå fågel) och den kan han se om och om och om igen. Eller egentligen bara början av filmen, han tappar intresset efter ca 30 min. Men man kan säga att jag och Simon kan varenda replik i början av den filmen nu! ;P 
 
Elias älskar djur. Så fort en fågel flyger förbi utanför fönstret säger han "där". Elias har perfekt utstikt när han sitter i matstolen vid köksbordet och kan se när fåglarna flyger. Favoritböckerna är "Vem gömmer sig på bondgården/i trädgården" och en annan bok om djur. Han älskar också vatten. Att skvätta i handfatet när vi tvättar händerna är väldigt roande. Vårt skötbord är ju ett sådant som sitter på badkaret och ofta när vi lägger honom där pekar han ner mot badkaret och vill bada. Att vara utomhus är en annan grej han älskar. Så fort vi kommer till farmor/farfar och mormor/morfar som bor i hus vill han gå ut. Han vill titta på allt som rör sig och bara gå och gå i gräset. 
 
Elias har ca 12 tänder nu. Fyra framtänder uppe, fyra nere, och minst en kindtand på varje sida uppe och nere. Han tycker det är väldigt spännande att få försöka äta själv med skeden även om det blir ganska kladdigt ;) Flera gånger har han lyckats ta några skedar själv med mat. När han ätit färdigt och vi frågar "vad säger man då?" knäpper han ihop händerna och säger "tack!" Hihi! Han säger inte så många ord än, just nu är det mest "där", "oj", "mamma" och "mmm" (om maten), han använder många ljudeffekter, men det han börjat med nu den senaste veckan är "jaaaaaaa!" Om man frågar tex. "ska vi åka hem till pappa?" "Jaaaaa!" Vet egentligen inte om han fattar vad han säger och vad han svarar på eller om han bara härmar hur vi låter när vi låter uppmuntrande (jaaa, braa) men det är väldigt gulligt och roligt. 
 
För en vecka sedan började vi med att Elias bara skall sova en gång om dagen. Det kommer ju bli så i höst när Elias börjar förskola. En förskolechef jag pratade med sa att det är ingen stress, om han fortfarande sover två gänger när han börjar förskolan kommer han snart in i rutinerna ändå. Vår BVC-sköterska sa att vi kan börja testa i sommar om vi vill. Men så blev det bara att Simon bara la honom en gång en dag förra veckan och sen dess har vi gjort så. Han sover ett pass efter lunch då vilket gör att han är väldigt trött vid lunchen, men somnar mycket lättare på kvällen och sover till och med ännu längre på natten. Vi brukar alltid ge honom välling vid 19.30 och tidigare kunde det ta ända till kl 21 innan han somnade. Nu senaste veckan har han somnat senast 20.10. Oftast har han somnat direkt vid ca 19.40. På morgonen har han tidigare vaknat vid 06-07. Nu har han vaknat framåt 8 vissa dagar! Fast idag vaknade han 06.15 igen så vi får väl se vart detta leder.  
 
Det är det jag kan komma på om Elias just nu. Rätt upp och ned och ganska osammanhängande. Men nu har ni en liten uppfattning om vår lilla kille :) Får försöka fota honom ordentligt någon dag. Om inte annat vill jag ju själv ha som minne hur han växte med jämna mellanrum så det inte blir nu att vi bara fotar vid speciella tillfällen. Nej det får vi ändra på! 
 
Varje dag är ett äventyr men jag känner lite sorg i hjärtat när jag tänker på att jag inte träffar honom ordentligt varje dag. Det blir egentligen bara två dagar i veckan som vi verkligen kan umgås. De andra dagarna när jag kommer hem från jobbet kommer jag lagom till att han ska ta på sig pyjamas och sen är det bara välling och läggning som gäller. Eller så ska vi iväg på något annat. Men onsdagar slutar jag faktiskt tidigt så då har vi lite tid också. Idag när jag slutat hämtade jag Elias hos mina päron och vi fick några mysiga timmar tillsammans. Elias var så go och busig och blev så glad när han fick se mig! Vi åkte för att uträtta några ärenden och när jag höll honom i min famn var han helt till sig och gav mig flera stora, blöta pussar. Det är stunder man minns!<3 Ser fram emot i sommar när jag får chans att vara med honom varje dag, även om vi säkert kommer gå varandra på nerverna emellanåt också hehe ;)  

Sol, vår, barn, vänner, djur och natur

Förutom allt kring lägenhetssökandet och flytten rullar livet på som vanligt. Jag jobbar och Simon pluggar. Sommaren kommer mer och mer, de senaste helgerna nu har det varit riktigt fint väder. Förutom nu den senaste helgen då. Då var det mest regn och rusk. Men förra helgen var riktigt härlig! Valborgsmässoafton firade vi inget alls då jag jobbade till 18.15. Men sen på 1 maj hade vi en heldag bara vi tre :) Vi städade och grejade lite inne och sen var vi ute en stund och lekte. Elias råkade få på sig skorna på "samshåll" som jag sa när jag var liten (sko på fel fot).
På lördagen sen umgicks vi med Tove & Lemuel! När Elias behövde sova gick vi en promenad genom Hisingsparken. Där har jag gått alldeles för lite insåg jag. Så fint och mysigt! Många lekplatser, djur och natur. Det var så spontant och skönt, vi bara gick och gick och tog det som det kom. Det blev att vi gick till Kättilsröds 4H-gård som ligger där. Där fick man titta på hästar, grisar, höns, getter, marsvin, kaniner, hundar och katter. Supermysigt!
Efter vi promenerat tillbaka och sagt hejdå till T & L behövde jag och Simon veckohandla men innan dess åt vi på Burger King. Där fick Elias smaka sin allra första (osaltade) pommes frittes! Det gick hem kan jag säga ;) På Maxis parkering utnyttjade vi "familjeparkeringen" och fick plats allra närmast ingången. Så bra grej!
Allt blev väldigt sent dock så Elias däckade i bilen hem sen vid kl 19, med kläder på och allt, han var helt slut! Det var bara att klä av honom och lägga honom i sängen, sen sov han resten av natten! Då blev vi sugna på att umgås med fler vänner så vi bjöd spontant in Linda & Emanuel. De kom vid kl 21, vi spelade Ticket to Ride, åt chips och popcorn. Väldigt härlig dag!! När jag fått träffa vänner och också haft det skönt och avslappnat känner jag mig verkligen ledig. Då känns det som att det varit en bra helg! :)
Dagen efter sen fortsatte vädret att vara lika vårigt och härligt! Jag och Elias spenderade större delev av dagen tillsammans med Emma, Trolle, Alexandra och Wictoria! Vi satt ute ett par timmar i solen på Emmas gård och fikade. Fast jag satt väl knappt alls utan jag sprang mest efter Elias ;) Det är en sådan period nu. Han bara går och går och springer och springer. Så efter tre härliga dagar med sol, familj och vänner var jag redo för en ny arbetsvecka!

Nyhet!

Det blir glesare och glesare mellan blogginläggen... Men vet ni vad?! Jag ska vara föräldraledig 15 juni till 30 augusti så då ska jag väl hinna skriva ett och annat inlägg hade jag tänkt!! ;D Men först och främst ska jag umgås med min son och njuta av att vara ledig! Simon ska jobba hela sommaren så därför är jag föräldraledig. 
 
MEN så mycket ledighet och oplanerad tid blir det nog dock inte i sommar... Nu ska jag berätta vad vi så intensivt pysslat med all ledig tid det senaste halvåret: I juli ska vi FLYTTA till Kungälv!!
 
Vi har under en längre tid känt att vi måste flytta av framför allt tre skäl: Dels kostar oss denna lägenhet onödigt mycket pengar för att bara vara en hyresrätt. Dels blir den nästan olidligt varm på sommaren och det går inte att sänka temperaturen hur mycket vi än vädrar. Under sommarmånaderna lever vi med persiennerna nere och från april ungefär har vi nästan alltid något fönster öppet dygnet runt. Elias sover i bara blöja. Det var speciellt jobbigt förra sommaren när Elias var så liten. Sist men inte minst har vi en opraktisk planlösning. Vår lägenhet är på hela 94 kvm, ändå känner vi att vi har ont om plats. Eller, förvaringsutrymme finns det ganska gott om tack vare alla köksskåp i köket, men det är ingen lägenhet vi kan växa i som familj. Vi har två badrum, en trappa som tar upp plats och två allrum vilket är ganska onödigt. Det hade varit bättre om Elias rum varit större och något annat utrymme mindre.
 
Därför har vi nu under lång tid sökt alla möjliga vägar. Hyra? Köpa? Byta? Vi har aktivt letat lägenheter på fyra olika uthyrningssajter, gått på flera visningar och även kollat om någon vill byta lägenhet med oss internt inom vår hyresvärd Poseidon. Vi har dessutom lagt ut vår lägenhet på lägenhetsbyte.se och haft flera träffar där men inget som gått hela vägen. Det har minst sagt tagit oerhört mycket energi detta! Därför känns det skönt att lägenhetsletandet är över. 
 
Det slutade med en billig hyresrätt centralt (Komarken) i Kungälv. En trea på 83 kvm med balkong och klädkammare. Fortfarande två badrum men jaja... Vi går ner 11 kvm i storlek men den är bara på ett plan så den är bättre planerad och Elias rum kommer bli mycket större. Nackdelen är att den inte ens är besiktigad än och av det vi såg på visningen var den inte fantastisk. Men vi har tackat ja till den för att detta blir det bästa för oss om vi tänker långsiktigt. Bor vi där några år kommer vi kunna spara en hel del och förhoppningsvis köpa något sen. Det är målet vi får ha i sikte.
 
Fördelar är också att vi kommer närmre allt. Vi har egentligen nästan hela våra liv i Kungälv. Jag jobbar i Kungälv, vi går till kyrkan i Kungälv, vi handlar (mestadels) i Kungälv, Elias går på BVC i Kungälv (Ytterby), jag har frisör, optiker, vårdcentral, ja allt i Kungälv. Så vi kommer spara en hel del bensinpengar. Det är bara Simon som kommer fortsätta befinna sig i Göteborg, men han kommer åka kollektivt. Ännu roligare är att vi kommer närmre familj och vänner. Slippa all körning! Vi kommer närmre havet. Förra sommaren var ganska jobbig med en jättevarm lägenhet och massa bilkörning varje dag bara för att komma ut till havet. Nu kan vi vara ute på 15 min! Elias ska ju börja förskola till hösten och det känns positivt att kunna ha honom i Kungälv istället för i Göteborg. Om något skulle hända och varken jag eller Simon kan hämta blir det betydligt närmre för anhöriga att hämta honom i Kungälv än att åka ner till Göteborg. Nu får vi bara börja om processen med att sätta honom i förskolekö... ;) 
 
Nu håller vi bara tummarna att de vid besiktningen av lägenheten anser att en hel del behöver åtgärdas i lägenheten. Eller att vi åtminstone får måla om eller tapetsera. Trots alla fördelar har jag ändå blandade känslor inför denna flytt. Jag kommer sakna vår fina, fräscha, ljusa lägenhet med både tvättmaskin och torktumlare och en vacker utsikt. Tvättmaskin ingår inte dit vi flyttar. Vi kommer bo på vån 1 så någon utsikt blir det inte att tala om. Men mitt största dilemma är ganska ytligt, det handlar helt enkelt om att byggnaden som lägenheten ligger i ser så tråkig ut och hela området för mig är bara asfalt. Jag är bortskämd med Länsmansgårdens vackra natur. Men det finns ett vackert område att promenera till som inte ligger allt för långt bort så det blir nog bra. Det handlar bara om att vänja sig, men just nu har jag svårt att se mig själv bo där. Till och med nu när jag skriver om detta kan jag inte fatta att det är sant! Det kommer bli en omställning men jag tror det är ett smart drag. Det blir det bästa i längden.
Nu har jag skrivit massor om mina tankar kring detta hit och dit och säkert är det inte så intressant för någon annan att egentligen ta del av. Men jag måste bara få berätta en sak till. En sak som ändå gör mig lugn, som gör att jag känner att vi är på rätt spår, är att jag tror att det är Guds tanke att vi ska flytta till denna lägenhet i Kungälv. Till att börja med fick vi inte tag på han som bor där nu för att få komma på visning. Efter att ha ringt och smsat ett antal gånger under flera dagar åkte jag till slut på vinst och förlust dit. Jag ringde på i porten men det var ingen hemma. Då kom grannarna och släppte in mig och sa att jag gärna fick komma in och titta i deras läegnhet om jag ville, det är ändå samma planlösing fast spegelvänd. Så jag fick komma in där och titta runt i alla rum. Mamman i familjen berättade öppet om området och lägenheterna. Vilken gästfrihet!! Men nu kommer vi till det anmärkningsvärda; Pappan i familjen hade numret till han som bor i lägenheten dit vi ska flytta så då kunde jag ringa honom och boka visning till dagen efter så att även Simon och Elias kunde vara med. Det visade sig att det var hans gamla nummer som låg ute på uthyrningssajten. Jag och Simon stod som nr 4 i kö men eftersom ingen annan kunde få tag på honom för att gå på visning blev det att vi fick den (eller vi antar att det var därför, de tre som stod före oss tackade i alla fall av någon anledning nej).
 
Till saken hör att vi egentligen vill flytta till Ytterby. Efter att vi sökt tre lägenheter där fick vi äntligen komma på visning! En superfin, fräsch lägenhet med alla bekvämligheter. Dock lika dyr i hyra som den vi har idag. Skulle det då vara värt det, även om vi fick flytta till ett område där vi verkligen vill bo? När vi kom till visningen visade det sig att de som bodde där hade sagt upp lägenheten för att flytta till just Komarken! En familj med ett barn och en till på väg som går ner till en äldre lägenhet på bara 61 kvm, bara för att kunna spara pengar. Det blev ett wake up call för mig och jag insåg att ja, det är så man kanske måste göra! Strunt i alla yttre fasader och fräscha detaljer -det får vi ta sen i nästa boende! Gud hade inte kunnat göra det bättre. Det finns nog inget mer övertygande för mig än att få möta andra människor i samma situation. Efter det åkte vi hem och tackade nej till den fina lägenheten och ja till den i Komarken (även om klockan hann bli 23.59 på sista svarsdag innan vi med blandade känslor tryckte på knappen "ja"!)

Emelie Ceder

Bloggen mitt i vardagen; Om en mamma till en 2-åring med två ringar på fingret, som arbetar med HR och som aldrig tröttnar på att umgås med folk.

RSS 2.0