Hemma utan pappa

Idag var det första dagen hemma utan pappa. Simon började jobba idag igen efter sina 10 tillfälliga föräldradagar som alla pappor har rätt till första tiden hemma efter förlossningen. Det kändes konstigt att inte ha honom i närheten när vi nu umgåtts dygnet runt i 2 veckor och Simon tyckte inte det var så kul att gå till jobbet i morse och behöva lämna oss. Fyra armar är bättre än två. Men det har gått bra idag. Elias skötte sig väldigt bra i morse som tur var så jag kunde lägga ned honom medan jag gjorde frukost och gjorde mig iordning.
 
Sedan fick vi besök av mina två vänner Therese och Lotten som var väldigt spända på att få träffa Elias! De gosade med Elias och hjälpte gärna till med det ena och det andra ;) Så dagen har gått fort och dessutom var Simon hemma redan strax efter kl 15, så vi har inte känt oss ensamma alls idag som tur är! :)
Elias gjorde tummen upp och tyckte det var riktigt kul att träffa dessa galna tanter! ;)

Vad hände sen?

Nu vet ni hur det gick till när Elias kom till världen. Men vad hände sen? Hur utvecklas han?
 
Elias vägde 3606 gr när han föddes. Dagen efter, på fredagen 14/2, vägde han 3360 gr. Det är ju väldigt vanligt att barn går ner i vikt i början men på lördagen vägde han 3280 gr, bara 40 gr ifrån 10%-gränsen som han inte fick gå under. Dessutom upptäckte de att han hade lite gulsot. Det var aldrig så farligt att han behövde behandlas med solljus, men gulsoten gjorde honom så trött så han inte orkade äta tillräckligt och det gjorde ju att han gick ned i vikt. Att gå ned i vikt är ju som sagt mycket vanligt, men det i kombination med gulsoten gjorde att de rekommenderade att vi stannade en natt extra. Amningen fungerade bra, problemet var att han hela tiden somnade. Så det blev fokus på att bara mata, mata, mata och mata!
 
På söndagen hade han gått upp lite grand till 3290 gr och gulvärdet hade sjunkit så då fick vi äntligen åka hem! :) Det var så skönt att få lämna BB! Det var en väldigt speciell upplevelse att vara på BB tycker jag. På ett sätt var det lite mysigt att befinna sig i en bubbla isolerad från yttre världen. Man gick runt där bland alla andra mammor som alla hade ont och hade upplevt ungefär samma sak. Bebisar i baljor här och där. På lördagkvällen satt vi i sällskapsrummet och tittade på melodifestivalen tillsammans. Det var framför allt en mamma som vi fick extra bra kontakt med. Vi åt frukost tillsammans länge dagen efter. Men på ett sätt ville vi bara där ifrån. Vi ville hem till vår egen säng, våra egna rutiner. Slippa att känna sig bevakad hela tiden och få hundra olika tips om hur man bäst gör från alla olika barnmorskor. Vissa barnmorskor var hur gulliga och snälla som helst och det var riktigt trevligt att prata med dem. Andra var mindre trevliga och ville inte alls lyssna på hur vi kände...
Vårt rum på BB. 
Maten var sisådär. Vissa rätter var jättegoda, andra ville jag inte ens ha så då fick Simon min bricka så åt jag hans medtagna lunchlåda. En gång gick Simon och köpte hamburgare till oss :) Den sista måltiden vi åt där var köttgryta, supergott! Det var efterrätt till varje måltid men det var bara en av efterrätterna jag ville ha och det var när det var ett päron haha.
Nej det var ofantligt skönt när vi för första gången fick ta på Elias hans overall, packa ned honom i babyskyddet och gå ut från sjukhuset!!
 
På tisdagen 18/2 var vi på återbesök på Storken på Östra och då vägde Elias 3480 gr! Han hade alltså gått upp 190 gr på bara två dagar! Det var en sådan lättnad att få veta att han fick i sig det han skulle! Sköterskan där tyckte inte längre att vi skulle bry oss om gulsotet utan det var så lågt nu och det försvinner sakta men säkert med tiden. Skönt! Hon sa också att vi inte längre behövde amma var tredje timme på natten, men det fick helst inte gå mer än 5 timmar. Så skönt att höra! Skönt att slippa väcka honom utan låta honom vakna när han själv är hungrig.
 
I fredags 21/2, när Elias var 1 vecka och 1 dag gammal, var vi på vårt första möte på BVC. Han vägde då 3595 gr så han var nästan redan uppe i sin födelsevikt! Han hade växt 1,5 cm och var nu 52,5 cm lång och huvudomfånget hade ökat med 1 cm och var nu 36 cm.   
 
I tisdags var vi på BVC igen och nu vägde han 3720 gr! Han hade alltså gått över sin födelsevikt! Nu tyckte barnmorskan att vi inte alls behöver väcka Elias för att äta, han behöver inte äta var tredje timme på dagen heller utan vi ska låta honom helt styra. Jätteskönt! Men hittills säger han ändå till själv ungefär var tredje timme på dagen så det är inga problem. Han har koll på när han är hungrig. På natten vaknar han ungefär 1 gång och vill äta. Men vi får väl se hur länge det fortsätter så. Än så länge kan allt ändras. En bebis har inga direkta fasta rutiner ;) Han sover gott i sin vagga om natten, förutom just i natt då han inte ville somna om efter amningen så då fick han sova hos mig ;) Men det känns bra att han sover i sin vagga annars så att jag och Simon får bra sömn i vår egen säng de timmar vi lyckas sova.
 
Idag är Elias två veckor gammal. Usch vad tiden går fort! Än så länge sker ingen större utveckling mer än att han växer. Jag ser redan stor skillnad i hans ansikte när jag jämför och tittar på bilder från BB. Hemskt att det går så fort! Det blir många "för första gången" nu så här i början. I fredags fick han börja med napp för första gången och vi la honom på mage för första gången. Han är väldigt stark i nacken och sträcker ofta upp huvudet när vi lägger honom på axeln. Men än så länge har han inte riktigt fattat grejen med att ligga på mage, vår lille skrutt.
Nappen blev i alla fall en succé som han fick för första gången hemma hos mormor och morfar. Han älskar att suga på sina händer, gosedjuren eller ärmarna på sina kläder ;)
Fika hos mormor och morfar.

Igår provade vi bärselen för första gången! En väldigt bra lösning när Elias absolut inte vill ligga för sig själv. Oftast kan vi lägga honom i hörnsoffan eller i korgen till vagnen, men igår var en sådan dag då han ville vara nära heeeela tiden. Tror jag ammade en gång i timmen hela dagen! Tack och lov för bärselen! :)
 
Ja nu vet ni lite mer om vår lille kille och hur han utvecklats hittills. Mer lär det bli! 

Gravid-box

När man är gravid finns det många olika gratis-erbjudanden man kan passa på att hämta ut på olika ställen. Paket innehållandes t.ex. nappar, blöjor, tidningar, nappflaskor mm. Jag brydde mig först inte om att hämta ut sådana paket. Men dagen innan vattnet gick, när jag trodde att jag skulle få vänta jättelänge på att förlossningen skulle börja, anmälde jag mig på två paket. En från Babyproffsen, som vi hämtade ut efter att vattnet gått, och en från Apoteksgruppen, som vi hämtade ut efter vi varit på återbesök på Östra. Kändes lite komiskt att just när jag bestämt mig för gravid-paketen, då kommer förlossningen igång! ;)
 
Boxen från Babyproffsen innehöll bl.a. en blöja, tandkräm och tidningen "Vi föräldrar".
 
Boxen från Apoteksgruppen innehöll bl.a. en nappflaska, en napp och pysventil.
  

Baka baka liten kaka

Ett tag hade jag tappat sugen på att baka. Var nog lite trött på att baka efter allt bakande i januari. Men veckan innan Elias föddes kom jag igång igen! Jag satsade på att fylla frysen med lite gott för jag tänkte att det lär jag inte hinna med så mycket sen. Jag bakade kolakakor, kärleksmums och som ni kunde läsa i förra inlägget hann jag precis baka frasiga kolagömmor. Jag hade köpt ingredienser till fler kakor men det hann jag aldrig med.
 
 
Frasiga kolagömmor hade jag aldrig bakat tidigare. Jag såg receptet på tidningen Hembakats sida på facebook och blev sugen att testa. Klicka här så kan ni läsa receptet. (Jag skippade bara flingsaltet.)

Min förlossningsberättelse

Nu tar vi det från början.
 
Igår hann jag äntligen skriva ned min förlossningsberättelse som jag nu tänkte dela med mig av. Men jag tar inte med riktigt allt här, det skulle bli för mycket. Det blev nämligen 5 datorskrivna A4-sidor igår.... hehe typiskt mig ;) Okej det blir visst rätt långt här också, läs om du vill! :)
 

Allt började med att vattnet gick kl 08.30 på onsdag morgon 12/2. Eftersom jag inte hade några värkar visste jag inte om jag borde åka till Sahlgrenska Universitetssjukhuset (Östra) för kontroll eller åka på mötet med min barnmorska som vi hade inbokat kl 11 samma dag. Men efter samtal både med förlossningen och med MVC fick jag rådet att åka till Antenatalavdelningen på Östra så jag ringde hem Simon från jobbet och vi åkte dit. Kl 13 blev det konstaterat att mitt vatten gått. Efter det fick jag sätta mig i en stol med CTG. Jag skulle trycka på en knapp så fort jag kände bebisen röra sig. Det kände jag lite då och då, men fortfarande inga värkar. Efter mätningen tittade barnmorskan på kurvorna på pappret och frågade om jag inte kände när den visade att jag hade sammandragningar? Jo det kändes ju, men inte mer än vad jag känt den senaste månaden. Hon sa i alla fall att bebisen mår bättebra och hon tyckte jag hade en fin mage. Eftersom jag inte hade några värkar fick vi åka hem igen. Jag skulle komma tillbaka för kontroll varje dag och hade förlossningen inte dragit igång på den tredje dagen (lördag morgon) skulle jag bli igångsatt. Jag skulle även kolla min feber morgon och kväll, om den översteg 37,9 grader skulle jag höra av mig för då kunde det tyda på infektion. Det kändes ganska vemodigt när vi gick ut från Östra. Segt att åka hem igen. Jobbigt att inte veta hur lång tid det nu kunde ta och veta att jag kanske måste bli igångsatt. Vi gjorde några ärenden och sen åkte vi hem.

 

Väl hemma funderade jag på om jag skulle vila eller gå upp och ned för trappan för att få igång värkarna. Jag började känna lite mer men slog ändå bort tanken för att inte bli besviken. Det var så svårt att avgöra om det var på riktigt eller ej. Skulle det dra igång nu eller dröja ännu mer? Jag bestämde mig för att baka en kaka som jag ändå hade tänkt baka den dagen. Jag höll på att förbereda och fylla frysen med lite gott inför Mini-Ceders ankomst och hade egentligen två kakor till jag tänkt baka. Som den ”avslutare” jag är ville jag få det gjort. Så jag började baka ”Frasiga Kolagömmor” men mitt i bakandet blev värkarna allt kraftigare. Kl 19 började Simon klocka värkarna och de kom allt tätare och tätare. Jag fick hela tiden pausa i mitt bakande. Jag hängde över köksbänken och andades. Kan säga att jag aldrig fyllt 18 formar med smet så långsamt som jag gjorde då haha! Det var ca 3-4 min mellan värkarna. Jag började inse att vi nog behövde ringa förlossningen nu. Kl 20.12, efter att jag fått ut kakorna ur ugnen, ringde jag förlossningen. Jag var nr 1 i kön men det tog ganska lång tid innan någon svarade så jag fick ta flera värkar i telefon. Till slut kom jag fram och kvinnan jag pratade med frågade hur länge jag haft värkar, hur täta de var osv. Hon frågade om jag ville stanna hemma längre eller om jag ville åka in. Jag sa att jag ville åka in (och tur var väl det!) Innan vi gick ut till bilen hann jag få in kakorna i frysen, Simon hann se klart ishockey-matchen och vi hann plocka undan i köket. Gött.

 

När vi skulle ta oss ut fick jag värk på värk. Simon gick i förväg och körde ut bilen ur garaget. När jag satte mig i framsätet på bilen trodde jag att jag skulle kräkas. Det gjorde så fruktansvärt ont så jag trodde för en stund att jag inte skulle kunna åka bil och att vi kulle behöva ringa efter ambulans. Simon packade då om bilen så jag kunde vara i baksätet. När jag fick en värk stod jag på knäna och höll mig i nackstödet. Det var riktigt jobbigt! Tur att vi bara har ca 15 minuters bilfärd till Östra. Mellan värkarna kunde jag sitta ned. Kl 21.01 smsade jag från bilen till familj och vänner att vi var på väg in till Östra.     

 

Simon släppte av mig vid entrén till förlossningen och så stod jag där och andades medan han parkerade bilen. Vi fick en parkeringsplats alldeles nära entrén! Jag ringde på en klocka och ytterdörren öppnades. Sen ringde vi på nästa dörr men det dröjde jättelänge innan det kom någon. Vi fick stå där och vänta. Där stod också en kvinna som skulle in och hälsa på sitt nyfödda barnbarn. Hon pratade på om sitt barnbarn och jag försökte vara så trevlig som jag bara kunde men jag orkade inte riktigt prata just då… Till slut öppnades dörren och en nyförlöst kvinna som skulle upp till BB rullades ut på en säng. Då såg en sköterska mig och hon sa ”det ser ut som att du vill komma in”. ”Öhh ja!” Vi gick in i korridoren men fortfarande var det ingen som mötte oss och visade oss vart vi skulle. Vi stod där som två fån och undrade om man skulle anmäla sig någon stans. Till slut visade en sköterska oss in på ett ledigt rum. När vi gick in i rummet minns jag att jag tänkte ”det är alltså här jag kommer föda vårt barn”. Det kändes så overkligt. Klockan var då 21.30. Jag lutade mig mot en bänk och andades. En barnmorska (primärjour) kom in och introducerade oss och frågade hur jag mådde. Sen kom den barnmorska som skulle vara med genom vår förlossning. Hon började med att sätta CTG på mig. Det var verkligen jättejobbigt för jag var tvungen att vara så still som möjligt för att apparaten skulle uppfatta barnets hjärtljud men jag ville helst röra på mig för då gjorde det inte lika ont. Jag kunde verkligen inte vara still. Vi fick börja om mätningarna flera gånger. Till slut hade jag lyckats uthärda de 20 minuter som krävdes. Barnets hjärta slog 125 slag/minut och lät helt normalt. Min puls låg på 84 slag/minut. Barnmorskan kollade även mitt blodtryck som låg på 130/80. Nästa bedrift var att lyckas ligga still när hon skulle kolla hur öppen jag var. Kl 22.41 konstaterades att jag var öppen 7 cm. Bebisens huvud var väl nedträngt i bäckenhålan. Då insåg jag att jag hade tagit ganska mycket av öppningsfasen hemma!

 

Nu hade jag så ont att jag ville börja med lustgas, klockan var då 22.54. Jag fick även ett gåbord att stå vid, det kändes väldigt bra. Jag fick vatten, saft och nyponsoppa som jag drack med sugrör och Simon matade mig med klementinklyftor. Barnmorskan sa att datasystemet tyvärr ligger nere för stunden så hon kan inte komma åt min journal. Vi går då igenom det mesta muntligt och hon läser mitt förlossningsbrev noggrant. Jag märker verkligen att hon lyssnar på det jag skrivit och det känns jättebra! Hon är mycket uppmuntrande och stöttande och vi får en bra kommunikation precis som jag hoppats på.

 

Allting fortsätter i bra tempo. Värkarna blir starkare och starkare. Då och då kollar barnmorskan bebisens hjärtljud. Allt låter bra. Vid midnatt är jag fullvidgad. Det känns jättebra att det går så fort. Jag byter ställning till knäståendes i sängen, lutandes mot huvudgaveln som fällts upp. Mitt mål är att vara så upprätt som möjligt hela tiden för jag har läst att det är mycket bättre än liggandes. Men barnmorskan säger att även om hon vet att jag vill vara så upprätt som möjligt skulle hon gärna vilja ha mig liggandes på rygg när det närmar sig att huvudet ska ut. Då får hon bättre koll och kan hjälpa till så att risken att jag spricker minskar. Att spricka är en av de saker jag är rädd för. Det känns helt okej att hon vill att jag skall ligga ned. Värkarna blir mer och mer intensiva och sakta men säkert kommer krystvärkarna igång. Oj vilken känsla! Vilken kraft! Helt galet! Det går inte att ta miste på vad det handlar om. Har aldrig känt något så starkt i kroppen. Jag fortsätter mitt ”mantra” som jag tänkt under alla värkar: ”fokusera på kraften nedåt!” Jag vill verkligen tänka på värkarna som en positiv kraft och inte på någonting som gör ont och är jobbigt. Jag tycker att det fungerar. Kl 00.30 börjar jag krysta, fortfarande knäståendes i sängen. Kl 01.20 får jag lägga mig ned på rygg och fortsätta krysta. Det har gått så långt att barnmorskan kan se barnets huvud och hon berättar att bebisen är mörkhårig. Kl 01.45 får jag prova ”norska knuten”. Barnmorskan och jag håller i var sin ände av ett lakan och när jag får en värk drar vi åt var sitt håll. Det skall tydligen ge extra kraft och hjälpa till att krysta fram barnet. Men det fungerar inte så bra. Krystvärkarna blir svagare. Kl 02 står jag åter på knä i sängen. Det går allt längre tid mellan värkarna. Krystvärkarna försvinner. Just då känns det väldigt jobbigt. Jag tänker att nu kommer jag antingen få värkstimulerande dropp, eller så blir det sugklocka eller ännu värre kejsarsnitt! Jag vill inget av det. Det känns så surt att krystvärkarna försvinner när det var så nära! Kl 02.20 står jag åter på golvet vid gåbordet, krystvärkarna är helt borta. Det märks att värkarna ändå blir lite kraftigare ju mer upprätt jag är. Jag står så ett bra tag och får värkar då och då. Vi hinner prata en hel del med barnmorskan och det visar sig att vi har gemensamma bekanta! Så plötsligt får vi massor att prata om och tiden går ganska fort. Det var riktigt trevligt.

 

Kl 03.15 ligger jag i sängen och vilar lite. Jag känner mig väldigt hungrig. Simon ger mig äppelklyftor. Kl 03.57 får jag värkstimulerande dropp. Jag som hatar nålar tyckte det gjorde ont att få nålen in i handen. Dessutom funkade det inte vid första försöket utan barnmorskan fick sticka mig igen. Samtidigt kändes det ändå på något konstigt sätt lite bra att jag fick prova på det jag absolut inte ville. Det var första gången i mitt liv jag fick dropp så nu vet jag hur det känns!

 

Kl 04.15 står jag på knä i sängen igen. Jag känner att värkarna åter blir starkare. De ökar på droppet steg för steg och sakta men säkert kommer krystvärkarna tillbaka. Kl 05.00 är det så starkt att jag får lägga mig ned. Vad jag minns så är det två barnmorskor där nu. Då inser jag att det är nära. Simon är ett fantastiskt stöd, han håller min hand och viskar motiverande ord i mitt öra. Jag krystar och krystar och vi provar ”norska knuten” igen. Mitt i alla värkar tänker jag att ”detta var faktiskt inte så farligt”! Visst gör det ofantligt ont, men det är ändå uthärdligt. Jag är på väg att säga min tanke högt men hejdar mig, man ska aldrig säga sådant högt för då blir det tvärtom värre. Värre blir det ändå. Nu ska barnets huvud ut och det gör helt galet ont! Det svider och bränner och plötsligt säger barnmorskan till mig ”kom ihåg nu vad jag sa tidigare, det kan bli så att du inte får krysta vid vissa tillfällen och då vill jag att du bara andas”. Hjälp! Hur ska jag lyckas stå emot den enorma kraften i krystvärkarna?! Jag krystar så mycket jag orkar och sköterskorna uppmuntrar och berömmer. Men plötsligt skriker de ”stopp, håll emot, håll emot”!! Jag blir nästan lite rädd pga deras reaktion. Är det mest för min skull eller för barnets skulle som jag måste hålla emot? Det känns fruktansvärt att inte få krysta när allt jag vill bara är att få släppa efter och få det överstökat. Jag andas intensivt. Lustgasen hjälper inte så mycket just nu utan det gäller bara att fokusera på att krysta när jag ska krysta och andas när jag ska andas. Någon stans mitt i allt märker jag att det nu är tre sköterskor i rummet. Jag blir lite orolig att någonting är fel när det är så många där, men det visar sig att en av dem är barnsköterska så hon är där enbart för barnets skull efter att det kommit ut. Jag märker också att Simon gråter där han står bredvid mig. Det gör mig också orolig. Gråter han för att det är något hemskt som händer eller är det lyckotårar? Efteråt fick jag veta att det var det sistnämnda.

 

Denna period när jag både krystar och tvingas hålla emot känns väldigt lång. Smärtan är nästan olidlig. Det är bara att stå ut. Men jag ger inte upp, jag känner att mitt positiva tänkande fortfarande fungerar. Jag minns inte själv när bebisens huvud kom ut men Simon har berättat att det kom ut och sedan dröjde det någon krystvärk till innan resten av kroppen kom ut. Jag minns känslan när kroppen kom ut. Den var så lättande och häftig! Plötsligt bara släppte allt tryck. Klockan var då 05.36. I samma stund avslutade de droppet på mig. Barnmorskan berättar att det blev en pojke! Han föddes i framstupa kronbjudning. De lägger upp honom på mitt bröst och den känslan, precis den stunden, när han läggs där är obeskrivlig. Då kunde jag för första gången förstå varför man glömmer förlossningssmärtan och lätt kan tänka sig att gå igenom det igen bara för att få uppleva just den stunden igen. Det var magiskt att ligga där med en varm och alldeles nyfödd bebis i famnen. Han började skrika intensivt och skrek, vad jag upplevde det som, väldigt länge. På en liten whiteboard-tavla hade någon skrivit mitt och Simons namn.

Kl 05.45 kommer moderkakan ut. Jag minns att det kändes enkelt. Jag tror jag krystade till en gång och sen var den ute. Jag var lite orolig att någon bit skulle sitta kvar inne i livmodern men allt kom ut, den såg hel och fin ut. Medan vår lille pojke fortfarande ligger där på mitt bröst blir jag sydd. Jag fick bara några inre bristningar. Jag trodde verkligen det skulle vara mer med tanke på hur det kändes när huvudet skulle ut men tydligen inte. Vad bra! Det gjorde väldigt ont när hon sydde eftersom man är så öm, men trots det minns jag även denna stund som ganska positiv, förmodligen pga lustgasen och pga att jag hade barnet hos mig. Kl 06.45 var jag sydd och klar.
 

Jag låg där och njöt av att ha bebisen på mitt bröst. Han var så mjuk och varm. Jag kände på honom och han kändes nästan lite väl mjuk och kletig. Jag lyfte på den varma handduken de lagt över oss och det visade sig att han hade bajsat haha! Det svarta becket, som är det första bajs som kommer ut, var nedkletat överallt! Sköterskorna försökte torka honom ren men det satt så hårt så de fick ta och tvätta av honom i handfatet. Det kändes väldigt komiskt. Det första som händer är att han bajsar på mig haha!


Efter ett tag blev Simon och jag lämnade ensamma med vår pojke. Den klassiska ”förlossningsbrickan” kom in och det var så gott att få äta något! Kl 09.30 blev det dags för vägning och mätning. Elias vägde 3606 gr och var 51 cm lång! Huvudomfånget var 35 cm. Det var fullt uppe på BB så vi fick stanna i förlossningsrummet ända till kl 11. Jag passade på att duscha innan vi lämnade rummet. Simon slumrade till i fotöljen. Han var så trött eftersom han varit vaken sedan kl 05 dagen innan. Jag hade varit vaken sedan kl 08 dagen innan men kände ingen direkt trötthet just då, förmodligen pga alla endorfiner ;) Vid 11-tiden fick vi komma upp till avdelning 311 Normal BB. Det kändes helt fantastiskt, tänk att han var här nu vår lille prins! Jag hade lyckats ta mig igenom en förlossning. Nu var det äntligen över. Jag känner mig mycket nöjd med min förlossning. Det var en positiv upplevelse, även om det givetvis gjorde ont. Det blev mestadels som jag hoppats på och framför allt kändes det bra att vi fick en så bra kontakt med vår barnmorska! Jag är väldigt glad att det blev så bra.        

Alla Hjärtans Dag

Alla Hjärtans Dag passerade näst intill obemärkt för oss detta år. Dagen spenderades på BB och det fanns ingen närmre tanke på att fira dagen något särskilt för vår del. Vi hade ju fullt upp med att fira att vi precis blivit föräldrar!
Den dagen fick vi besök av min familj på Östra som för första gången fick se Elias. Mamma uppmärksammade faktiskt Alla Hjärtans Dag genom att ge Elias en liten Miranda-nalle och mig ett armband! Vi fick även en chokladask! Så gulligt!
Nallen fick en fin plats bland de andra i barnrummet.
 
 

Första veckan hemma

Som ni vet vid det här laget fullkomligt älskar jag att fota! Nu har vi varit hemma i en vecka och ni kan ju bara tänka er hur många bilder jag redan har på Elias! Eftersom jag sällan hinner blogga har jag nu så mycket att berätta att jag knappt vet var jag ska börja.
 
Första veckan hemma har varit bra i alla fall. Vi har varit på återbesök på Östra, varit på vårt första möte på BVC, hälsat på hos mormor och morfar och kollat på melodifestivalen hos farmor och farfar. Men vi har även fått några lugna dagar hemma och bara varit vi tre. I torsdags gick vi ut på vår första barnvagnspromenad. Fantastiskt att kunna ta på sig jackan jag inte kunnat ha på ett tag ;) Elias trivs jättebra i vagnen och somnar gärna där!

Vi har även haft besök av våra familjer och igår var Miriam, Johnny och deras lille prins här. Så underbart att våra små äntligen fick träffas! Det är så fantastiskt när man tänker på det, där har vi gått i 9 mån och burit de små liven inom oss och igår låg de så äntligen bredvid varandra och kunde röra vid varandra.  

Idag har vi haft besök av farbror och "faster". Vi myste med Elias, gick en promenad och kollade på hockeymatchen. Det blev många nerver och uppgivenhet i soffan när Sverige förlorade hehe... Men vi "vann" ju silvret i alla fall!
 
I övrigt håller vi på att anpassa oss till livet som föräldrar och lär oss något nytt hela tiden. Det är väldigt skönt att vara två hemma så här i början, men på torsdag börjar Simon jobba igen så då får jag klara mig själv. Synd att pappan inte kan få fler än 10 dagar i början. Det är fantastiskt att lära känna Elias mer och mer och se hur han växer och utvecklas. I mina ögon har det hänt mycket trots att han bara är drygt 1 vecka gammal!
Haha kolla in stilen! Han vet redan hur man ska göra för att se cool ut vår lille kille. Man håller bara lite nonchalant i kragen... ;) 

Nu är han här!

 
Hejsan allesammans!
 
Har en liten stund över så nu hinner jag äntligen skriva lite! Nu är Mini-Ceder äntligen här! Helt ofattbart! Det blev en liten Elias som föddes i vecka 41 (40+2) 2014-02-13 kl 05:36. Han vägde 3606 gram och var 51 cm lång! En helt perfekt liten skapelse! :) Tänk att han kom ganska snart inpå det beräknade förlossningsdatumet ändå! Jag som var orolig att behöva vänta typ 2 veckor till. Men han lyckades givetvis pricka in min mammas födelsedag... Ja ja ;)
 
För att fatta mig kort (innan Elias vaknar och vill ha mat igen) kan jag säga att allt gått jättebra! Men man har verkligen fullt upp. Det är knappt jag hinner svara på sms. Självklart ska ni få förlossningsberättelse och mer information och allt sådant längre fram. Har massa blogginlägg på g nu som jag vill skriva. Men just nu hinner jag inte så mycket mer. Vi mår i alla fall bra alla tre och det är helt fantastiskt att ha honom hos oss här nu! Som vi väntat och längtat! Det är underbart men ändå fortfarande nästan overkligt att förstå att vi nu är föräldrar.
 
Vi har inte bestämt ännu hur mycket närbilder av Elias vi vill visa på internet. Ni som följer mig på Instagram eller har Facebook har ju redan sett några bilder. Men här är några jag kan bjuda er på så länge!
De där små fötterna känner jag igen! De sparkar vilt och då kan man förstå varför jag hade så ont i revbenen hehe! Det är så stort och häftigt att se vilka rörelser han gör och verkligen känna igen dem från när han låg i min mage. Min lille älskling <3 
 
 
PS. Till er vänner som bor i närheten och som längtar efter att få träffa Elias tänker jag och Simon som så att det går jättebra att höra av sig till oss och fråga så svarar vi så snart vi hinner. Vi kommer nog själv inte i första hand göra någon officiell inbjudan, utan är man sugen på att ses går det jättebra att höra av sig så får vi se när det passar! :) DS.

Grattis mamma!

Idag är det 13 februari och då fyller mamma år! Stort grattis på födelsedagen lilla mor, hoppas dagen blir toppen!
Bilder från en åktur på sjön Noen i småland i somras :)
 
 
 

Vecka 41

 Jag hade givetvis hoppats på att inte ens behöva skriva om v.41... Men så här ser magen ut idag i alla fall:
Om ni undrar vad det är för "plupp" som sticker ut på magen så är det kanten på mina jeans...
 
 Idag går jag in i v. 41 (40+0).
100,4 % av graviditeten har nu passerat. Jag är i graviditetsmånad 10 och i trimester 3.
Jag har gått 1 dag över tiden.
 
Bebisen: Allt är klart och förlossningen kan sätta igång när som helst. En fullgången graviditet är bäst både för mamman och för barnet, men ibland tar det längre tid. Håll ut!
 
Jag: Visst ser min mage nästan lite mindre ut nu? Det syns att den sjunkit. Men nu är det segt. Idag känner jag mig stressad och på dåligt humör. Vet inte riktigt vad det beror på. Igår var en sådan bra dag. Jag var effektiv och fick mycket gjort och hann ändå ta det lugnt och vila. Idag har tiden gått för fort. Klockan blev 15 innan jag "kom igång". Inte för att det egentligen spelar någon roll. Vad vill jag åstadkomma? Har ändå hunnit tvätta, laga middag, kollat på film och bakat en kaka.
     Kanske beror mitt dåliga humör på avsaknaden av umgänge? Det tråkiga är att jag vill umgås men just nu är jag för trött för att ens orka. Vilket dilemma...
     Mina morgnar har börjat bli så knasiga. När Simon säger hejdå för att gå till jobbet vid 06-07 där någon stans somnar jag inte längre om utan då är jag så hungrig så jag måste gå upp och äta. Så är jag uppe i någon timme men sen blir jag så trött igen så jag går och lägger mig och sover till och från till ca kl 10. Jag har ingen bra dygnsrytm. Jag går och lägger mig vid ca kl 23 men sen vaknar jag flera gånger om nätterna och behöver ofta gå upp på toa för bebisen trycker så hårt mot blåsan att det gör ont. Sen är jag jätteseg på dagen. Men på ett sätt känns det ändå helt okej för att det är ju så här det kommer vara sen. Dygnet måste vändas och anpassas efter bebisen som inte lär sova en hel natt det första som händer... Men det känns som om jag lever i min egna lilla värld... 
     Något jag upptäckte i natt när jag var vaken är att min app fortsätter räkna dagarna. Det känns bra, då har jag i alla fall någonting att hålla koll på. Trodde det skulle vara slut nu, precis som böckerna. 
I appen går att läsa att det är inget ovanligt och heller ingenting att oroa sig för att jag passerat mitt beräknade förlossningsdatum. Hela 90 % av alla gravida som passerat vecka 40 har fött sitt barn innan vecka 42 (41+6) är över. Om det känns jobbigt är det bra att ha en eller flera så kallade "målbilder". Att t.ex. tänka på första mötet med barnet, första gången man badar sitt barn eller när man ser sitt barn le för första gången. Ja sådant tänker jag ju på hela tiden så klart... vilket gör att längtan blir ännu starkare!
     Jag har ju hela tiden sagt att jag försökt ställa in mig på att jag kommer gå över tiden. Alla jag pratat med som gått över säger att varje dag känns som en evighet. Än så länge håller jag ju mig sysselsatt så det är ingen fara på det viset, men jag börjar ändå bli trött på graviditeten nu och jag vill inte gå längre in i februari nu. Jag har ont i stort sett hela tiden, även om jag är så van att jag inte alltid tänker på det. Men det är klart det känns att jag har en bebis i magen. Jag blir trött av ingenting och det är surt!
     Imorgon ska jag till barnmorskan och då ska jag börja få information om igångsättning. Sen får vi se vad som händer...  

Film-nostalgi

Har de senaste dagarna plöjt dessa söta gamla filmer. Mys!
 
Vet inte hur många gånger jag såg "It takes two" (eller "Två skall man vara" som den heter på svenska) när jag var liten. En riktigt klassisk romantisk komedi! :)
 
En prinsessas dagbok blev jag sugen att se efter jag hade sett The Sound of Music. Julie Andrews är sig lik :) Men jag har aldrig sett både En prinsessas dagbok 1 och 2 så nära inpå varandra förut. Kollade på ettan i fredags och tvåan i söndags. Kul att få hela storyn på en gång. Det var så längesedan jag såg dessa filmer nu. Jag hade t.ex. inte koll på vem som spelade Nicholas Devereaux men det är ju Chris Pine (This means war, Rise of the Guardians)!
 
Dessutom är Anne Hathaway en av mina favorit-skådespelerskor så det gör ju bara saken ännu bättre! Har sett nästan alla filmer hon spelar i!
En prinsessas dagbok, Ella den förtrollade, En prinsessas dagbok 2, Brokeback Mountain, Djävulen bär prada, Get smart, Passengers, Bröllopsduellen, Valentine's Day, Alice i Underlandet, Love & Other Drugs, En dag, The Dark Knight rises, Les Misérables.
 

Hur man får en dag att gå

Trots att jag bara går hemma och gör "ingenting" så är det inte svårt att få en dag att gå.
Så vad gör jag då när jag är hemma ensam för att få tiden att gå? Tjaa idag har jag kollat på That '70s show (bara 6 avsnitt kvar nu sen har jag sett alla 8 säsongen!), jag har lagat middag, läst bloggar, tvättat, läst i mina gravidböcker, bakat kolakakor och bara tagit det lugnt i soffan. En blandad kompott av aktiviteter. Men mest går jag bara och väntar... Mini-Ceder rör sig som en tok där inne och jag tycker allt h*n kan börja röra sig nedåt! 

BF

Så var dagen här. 10 februari 2014. Datumet som jag sett fram emot och haft i sikte under så lång tid, men som jag också är medveten om bara är ett riktmärke. Nu kan det lika gärna dröja 2 veckor till...

Imorgon har jag gått 40 fulla veckor och vad kommer det då finnas att mer skriva om? Boken jag läser vecka för vecka sträcker sig bara fram till v. 40. Enligt min gravid-app har nu 100 % av graviditeten passerat. Allt är inriktat mot ett och samma datum. Trots att det är jättevanligt att en graviditet fortsätter efter beräknat födelsedatum känns det tråkigt och omotiverat. Jag har "0 dagar kvar". Men det är ju inte sant. Nej det som motiverar mig är att få träffa vårt barn! Jag längtar enormt mycket! Hoppas det blir snart! Min lilla Mini-Ceder kom ut nu!

Så var ännu en helg till ända

Igår kväll var Madde och Josef här och kollade på melodifestivalen med oss. Mysigt och trevligt!
 
Idag har vi varit ute på Marstrand, myst med lille L och spelat Kingdom Builder för första gången!
Efter det har jag bara slappat i soffan. Känner mig så trött jämt. Så fort jag sätter mig i bilen känns det som att jag skall somna. Där är det varmt och skönt. Nej jag ska nog ta och krypa ned i sängen nu faktiskt. Läsa en bok och hoppas på att Mini-Ceder bestämmer sig för att i natt blir en bra natt att se hur världen utanför ser ut.

Hej från soffan!

Här sitter vi, jag och magen, i myskläder och kollar på film. Ja tyvärr, magen är kvar...
Men imorgon är du beräknad att födas! Morgondagens datum, 10 februari, har vi sett fram emot sedan ultraljudet i augusti. Kom igen nu lilla bebis, du kan väl komma hyfsat nära i alla fall! Gärna imorgon. Du är sååååå efterlängtad och välkommen!

Sagan om kaffepressen

För ca 2 veckor sedan råkade ju jag knuffa ner min kaffepress i diskhon så att glaset gick i tusen bitar, just som jag skulle göra mitt morgonkaffe :( Simon beställde då en ny glasinsats men som ju visade sig vara i fel storlek. Förra fredagen gick jag och skickade tillbaka glaset och igår kom så rätt storlek. Så idag fick jag mig äntligen presskaffe till frukost igen! :)
 
Utan glasinsats - Med glasinsats
 
 

Two days left...

Ingen bebis än...
Undrar om strosande på stan hjälper? Har idag varit inne i centrum och vandrat runt i det trista, gråa vädret...
Inte en kotte mer än jag på vagnen!
Nä det sägs ju att promenader och att springa i trappor och sådant inte hjälper. I alla fall inte för att få igång värkarna. Då hjälper bara vila, lugn och ro så att hormonet oxytocin frisätts som fungerar värkstimulerande. Men sen när själva förlossningen väl startat kan det fungera att gå i trappor för att öka sammandragningarna.
För mig fortsätter den dova, molande värken som vanligt med inslag av kraftigare förvärkar. Det blir värre på kvällen. Men jag känner ingen förändring än. Jag bara längtar tills jag kommer känna att nu är det nog någonting på gång!
 
Tycker vi gjorde en bra deal idag Simon och jag. Jag tog vagnen in till stan och han åkte och veckohandlade ;) Sen har vi hunnit med lite lätt städning av lägenheten till bakgrundsljudet av OS på tv och jag har gjort en tacopaj. Och mellan det har Simons föräldrar och systrar varit här med leverans av spjälsäng, madrass och täcke mm! :D Så nu har vi allt på plats men vi får väl se när vi kommer börja använda spjälsängen. Det beror på vad lilla Ceder tycker om vaggan ;) 
 
Nu kommer snart svåger och svägerskan för att kolla på melodifestivalen!
Ha en go lördagkväll!

OKBaby Skötbord

I lördags fick vi ett skötbord av Simons föräldrar! Det blev ett från OKBaby att sätta på badkaret. Har ju länge funderat på om vi ville ha ett skötbord i badrummet eller en skötbyrå i barnrummet, men kom fram till att det mest praktiska är att ha ett på badkaret i badrummet. Det tar mindre plats och vad jag förstått på dem jag frågat är det skönt att ha skötytan nära vatten. Badrummet ligger vägg i vägg med sovrummet så blir det inte långt att gå på natten när man måste upp och byta. Dessutom använder ju ingen av oss badkaret (jag har badat 2 ggr sen vi flyttade hit i okt 2012) eftersom vi har dusch i badrummet på övervåningen, så skötbordet kommer inte vara i vägen. Skötbordet går även att sätta på en spjälsäng eller på ett bord.
När vi gick på IKEA sist och tittade i utställningslägenheterna fick vi tips om förvaringshänget ovan. Bra för tvättlappar och dylikt som man vill ha nära till hands. Väldigt smart att fästa med några enkla krokar när man har en torkställning ovanför badkaret som man ändå inte använder. I den kunde vi också fästa en enkel mobil som vi också köpte på IKEA. Billigt och bra! ;)
Det som är lite tråkigt med detta skötbord är att jag nog inte kommer kunna ha NG Baby Royal skötbädd jag så länge önskat mig. Den skötbädden är 50 cm bred, men skötbordet är knappt 40 cm brett. Eller tror ni det går att trycka ihop den så den får plats ändå kanske?
Skötbordet har tre förvaringsfack på var sin sida, men man behöver mer plats än så för blöjor och annat. Därför köpte vi en enkel förvaringsvagn på hjul (det var den som var slut i lager vid två tillfällen!) på IKEA. Ett litet badrum kräver små, enkla förvaringslösningar. Nu vill jag bara göra den lite finare med exempelvis förvaringsboxarna till höger ovan eller dem till höger nedan.
På Ullared hittade vi den här blöjhinken från Korbell. Den har fotpedal och en extra lucka för att minska lukten. Den kan även användas som vanlig luktfri sophink sen när blöjtiden är förbi. Här kan man läsa en recension av blöjhinken för den som är intresserad. På lekmer.se finns den för 249 kr. Vi köpte den för 99 kr på Ullared (lätt värt ett besök när man väntar barn!)
Grejen är att man också behöver köpa till refill-påsar, det är väl dem som i längden kostar. Men faktum är att det faktiskt fungerar med vanliga avfallspåsar i denna blöjhink om man vill så det borde inte bli något problem. Vi får väl se om den kommer fungera så bra som det sägs ;)
Nu vill jag att Mini-Ceder skall komma ut så vi kan börja prova allt och se om h*n gillar skötbordet! Jag får återkomma med en recension sen av både skötbord, vagga och vagn. Men än så länge visar vår lilla skrutt inga tecken på att vilja komma ut... H*n har väl det för bra där inne tyvärr :( Så tråkigt. Nu börjar det bli riktigt segt att vänta!

Spontankvällar när de är som bäst

När man har så här mycket tid som jag har för tillfället är det lätt att tacka ja till spontana inbjudningar. Behöver inte planera eller försöka få ihop det med jobb, möten, middagstider eller "men jag borde vara hemma ikväll, min enda lediga kväll i veckan". Jag fullkomligt älskar det!
 
Så igår blev vi spontant inbjudna på indisk kycklingsoppa. Riktigt gott! Lyxigt att bara få komma bort på en bit mat sådär! Nu har vi någon som är stolt att jag testat både saffran i mat och indiskt ;) (Två saker jag inte trodde att jag gillade).
Tack för en skön kväll hörreni! :)

Salzburg

Igår kväll tittade jag på The Sound of Music från 1965. En av mina favorit-musikalfilmer. Julie Andrews är ju både en fantastisk skådespelerska och sångerska. Vad jag inte tänkt på tidigare är att denna film utspelar sig i Salzburg och där har jag varit! Var nog i och för sig ett tag sedan jag tittade på denna film men jag kände verkligen igen mig. Synd att jag inte var medveten om att Sound of Music spelats in där när jag var i Salzburg sommaren 2008, då hade det liksom varit ännu roligare! :) Var på genomresa med Simons familj och stannade en natt där när vi var på väg hem från Kroatien.
 
Tänk att jag gått här!
 
Ser ni rälsen i bakgrunden upp till slottet i denna scen?
Den har jag åkt på!
 
Ser ni den vita kyrkan med två torn i bakgrunden?
Den har jag också fotat!
Vi åkte upp till slottet på berget kvällstid precis när solen gick ned så vi fick skynda oss att fota innan det blev helt mörkt.
 
Tänk att jag varit där uppe på Alperna!
Man kan nästan föreställa sig Julie Andrews och barnen komma springandes ;)
 

Hur såg livet ut före facebook?

Läste på amelia.se att facebook fyller 10 år i år. Facebook har över 1 miljard användare runt om i hela världen och jag tror att de flesta i Sverige har eller har hört talas om detta "fenomen". Men hur såg vårt liv ut innan vi hade Facebook? På amelia.se har det listats 17 saker som vi gjorde innan facebook fanns. Ganska kul att läsa och väldigt sant dessutom.
 
Spana in listan här eller klicka på bilden nedan:
http://www.amelia.se/artiklar/facebook-10-ar/
 

5 dagar kvar...

Igår kväll hade vi besök av våra grannar som också de väntar en liten bebis, närmare bestämt i juni :) Det blev en mysig kväll med fika och Ticket to Ride. Det är så roligt att ytterligare en vän väntar barn! Framför allt någon som bor i samma område. Nu känner jag någon varje månad fram till juni som skall ha barn! 
 
Idag har vi varit hos barnmorskan. Simon är hemma från jobbet för tredje dagen nu för att han är förkyld så han följde med till barnmorskan och fick för första gången höra bebisens hjärtljud! <3 Allt såg bra ut. Hjärtat slog 140 slag per minut och huvudet var nu fixerat. Mitt fundusmått var 36 cm så det hade ökat 1 cm sedan förra veckan, det trodde jag faktiskt inte. Det är ju inte ovanligt att magen inte växer så mycket mer nu, framför allt inte nu när den börjat sjunka. Vi bokade in två möten till, ett nästa onsdag och ett veckan efter det, men jag hoppas inte jag behöver gå på dem! Redan nästa vecka kommer jag börja få information om igångsättning om det skulle bli aktuellt... Efter barnmorskebesöket åt vi lunch och fikade hos mamma och pappa.
Sedan åkte vi hem för att kurera oss och vila. Jag funderar på att titta på en film... Eller läsa lite mer i någon av mina graviditetsböcker. Tittade nyss ut genom fönstret och en våg av frid for genom mig. Så det är så här det känns att ha oändligt med tid? Trodde aldrig jag skulle få uppleva det.

The Hunger Games: Catching Fire

I söndags kväll tittade jag och Simon på The Hunger Games: Catching Fire från 2013, fortsättningen på The Hunger Games som kom 2012, med Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook mfl), Josh Hutcherson (Fragments, Polarexpressen mfl) och Liam Hemsworth (The Last Song mfl) i huvudrollerna.
Andra skådespelare är Elizabeth Banks (Pitch Perfect, What to expect mfl) och Woody Harrelson (Seven Pounds, Friends with Benefits mfl).

Nya tavlor

I julklapp fick vi presentkort på IKEA och förra helgen var vi ju och använde våra presentkort på IKEA. Vi fick tag på lite av varje, både tavlor till vardagsrummet, en liten skruvdragare, förvaringslådor till badrummet, en bokhylla, mattor osv. Hur bra som helst! Jag gillar verkligen presentkort. I lördags fick vi så upp tavlorna på väggen. Äntligen känns vardagsrummet mer ombonat!
 
Innan var väggen kal, tom och tråkig.
Det blev verkligen skillnad tycker vi!
(Det är sådana ljusskillnader på bilderna för jag fotade några på kvällen och några i dagsljus).
 
Egentligen har vi ju länge drömt om den här tavlan. Men problemet var att den var för stor för att få plats här, så nu har vi äntligen bestämt oss för dessa tre mindre tavlor i stället och så får den stora tavlan fortsätta vara en dröm till ett framtida hus eller så ;)
 

En liten fjärrkontroll

Förra veckan beställde Simon en liten fjärrkontroll till systemkameran vilket gör att det blivit mycket lättare att använda stativet och ställa in fokus. Nu behöver jag inte trycka igång självutlösaren och stå still i 10 sek för att hoppas att fokuset blev rätt ;) Grymt bra grej att ha som inte ens kostade 100 kr! :)

Vecka 40

Dagens bebis-mage i v.39+0
 Idag går jag in i v. 40 (39+0).
97,9 % av graviditeten har nu passerat. Jag är i graviditetsmånad 10 och i trimester 3.
Jag har 6 dagar kvar till BF.
 
Bebisen: Barnets totala längd är nu ca 48-52 cm. Den väger ca 3,5-4 kg nu. Bebisen är fullt utvecklad och kan nu lämna sin trygga tillvaro i livmodern. Nästan allt fosterfett är borta. Det är nästan omöjligt för den att röra sig nu. Trots det kan den stanna kvar i 2 veckor till. Om barnet får födas utan påskyndan av teknik eller annat föds det ofta på natten. Råttor föds vanligtvis på dagen och lammungar på morgonen. Varför det är så vet man inte.
 
Jag: Vecka 40 är här! Bara 6 dagar kvar! Galet! Men jag försöker ställa in mig på att det lika gärna kan vara över 2 veckor kvar... Fast usch det vill man ju inte. Jag vill att vår lilla Mini-Ceder ska komma ut nu. Men endast ca 5 % av alla barn föds på den beräknade förlossningsdagen. Om förlossningen behöver sättas igång görs det i vecka 42+0, tidigare om det finns medicinska skäl. Jag hoppas inte jag kommer behöva bli igångsatt!
     Däremot blir jag lite orolig när jag läser att det nästan är omöjligt för den att röra sig nu. Mini-Ceder kan minsann fortfarande få in små karatesparkar och buffa hit och dit, även om det kanske inte går lika snabbt längre. Hoppas inte det tyder på att den fortfarande är så liten och att den har några veckor kvar där inne...!  
     Annars mår jag bra. Allt känns liksom som vanligt. Det svider, sticker till och trycker nedåt som vanligt då och då, framför allt på kvällen. Mini-Ceder rör sig som vanligt. Jag skall till barnmorskan imorgon, även om jag lite hade hoppats på att kanske inte behöva åka dit denna gång. Hade varit roligare att åka till förlossningen ;)
     Försöker fokusera att vila så mycket jag kan och bara lagra energi inför mitt kommande "maratonlopp". Men hittills har det inte gått mer än två dagar utan att jag hittat på någonting. Jag har varit hemma i över 2 veckor nu och jag har gjort hur mycket trevligt och roligt som helst! :) Men vem säger att vila bara är när man ligger i sängen eller sitter i soffan? Jag läste i en bok att mental vila ser olika ut för alla. För en del kanske det är att bara få sitta still i en skön fåtölj medan det för någon annan kanske innebär att gå på stan och bara drälla runt i godan ro.
     För mig handlar det nog lite om både ock. Rent fysiskt försöker jag ta det lugnt och inte överanstränga kroppen så att den får vila på det sättet. Men för att må helt bra och känna mig tillfreds behöver jag också omge mig av härliga människor och få utbyta trevliga samtal. Som i söndags t.ex. Men söndagens aktivitet var väl lite utöver det vanliga kanske, nu har jag inte något sådant "stort" inplanerat alls. Idag har jag varit med Miriam och lille L på Östra sjukhuset, trevligt och givande! Spännande för mig att få hänga med och skaffa mig lite erfarenhet ;) Ikväll blir det fika med grannarna. Och så kommer förmodligen mina dagar fortsätta tills Mini-Ceder behagar titta ut. Spontana besök och häng i all enkelhet. Åh vad jag trivs nu. Tänkte på det när jag satt på spårvagnen förut, tänk om man alltid hade det så här!? Inget jobb och all tid i världen. Så tråkigt samhälle vi har egentligen, att man måste jobba för att få föda. Nej jag vet, så är det bara, hur skulle det annars gå till? Och har man en bra arbetsplats med trevliga arbetskamrater och hög arbetstrivsel så är det ju inget negativt att behöva jobba. Men ibland skulle man bara vilja ha mer tid till annat. Arbetet är en sådan stor del av ens liv. Tänk er själva, att vakna varje morgon i lugn och ro och bara ha roliga saker inplanerade. Spelkvällar, fika, film, utflykter, middagar, picknick, kalas, sol och hav. Och så egentid och någon slapp dag i soffan där emellan. Haha låter som att jag helt enkelt beskriver en semester. Tråkigt bara att den är begränsad till 4-5 veckor om året. Nä jag tror jag kommer stortrivas som föräldraledig alltså! Men Mini-Ceder nu får du allt ta och komma ut!!     

Scandinavian Cake Show 2014 - Barnkategorin

I denna kategori tävlar barn som är upp till 12 år gamla.
Här utser inte juryn någon vinnare utan det är bara folkets röst som gäller. 
Reglerna för tårttävlingen innebär bl.a. att allt utanpå tårtan måste vara ätbart, även om det bara är en "frigolit-tårta" inuti (s.k. dummie). Man ska tänka att det ska vara som en riktig tårta som man skall kunna servera.
Vinnare av folkets röst i barnkategorin blev denna tårta, gjord av Victoria Begum 9 år:

Scandinavian Cake Show 2014 - Ungdomskategorin

I denna kategori tävlar ungdomar som är mellan 13-16 år gamla.
Här utser inte juryn någon vinnare utan det är bara folkets röst som gäller. 
Reglerna för tårttävlingen innebär bl.a. att allt utanpå tårtan måste vara ätbart, även om det bara är en "frigolit-tårta" inuti (s.k. dummie). Man ska tänka att det ska vara som en riktig tårta som man skall kunna servera.
Vinnare av folkets röst i ungdomskategorin blev denna tårta, gjord av Josefine Pagander 15 år:

Scandinavian Cake Show 2014 - Motivtårtskategorin

Temat i årets motivtårtskategori var My Valentine.
I denna kategori utses en vinnare av juryn från England samt en vinnare bland folkets röst. Juryn bedömer tårtorna utifrån Teknisk perfektion, Harmoni i färg och form, Kreativitet och uttryck samt Hur väl tårtan överensstämmer med temat. Folket röstar fram en etta, en tvåa och en trea.
Reglerna för tårttävlingen innebär bl.a. att allt utanpå tårtan måste vara ätbart, även om det bara är en "frigolit-tårta" inuti (s.k. dummie). Man ska tänka att det ska vara som en riktig tårta som man skall kunna servera.
Vinnare av Juryns röst blev denna tårta:
1:a vinnare i folkets röst blev Madeleine Andreasson och Marie Silverdahl med denna söta tårta:
2:a vinnare i folkets röst blev denna tårta:
3:a vinnare i folkets röst blev denna tårta:

Scandinavian Cake Show 2014 - Bröllopstårtskategorin

En av mina arbetsuppgifter inför Scandinavian Cake Show var att ta emot alla anmälningar till tårttävlingen, så det var riktigt roligt att få se alla bidrag och prata med en del av de tävlande!
 
Temat i årets bröllopstårtskategori var Orientalisk Bröllopstårta.
I denna kategori utses en vinnare av juryn från England samt en vinnare bland folkets röst. Juryn bedömer tårtorna utifrån Teknisk perfektion, Harmoni i färg och form, Kreativitet och uttryck samt Hur väl tårtan överensstämmer med temat. Folket röstar fram en etta, en tvåa och en trea.
Reglerna för tårttävlingen innebär bl.a. att allt utanpå tårtan måste vara ätbart, även om det bara är en "frigolit-tårta" inuti (s.k. dummie). Man ska tänka att det ska vara som en riktig tårta som man skall kunna servera.
 
Röstningen för tårttävlingen avslutades kl 12.00 på söndagen och vid kl 14 meddelades vilka som vunnit. 
Liv Sandberg vann Juryns röst med denna fräcka tårta:
1:a vinnare i folkets röst blev Helena Hagman med denna tårta:  
Denna tårta blev 2:a bland Folkets röst:
Denna tårta blev 3:a bland Folkets röst: 
 

Familjen Annorlunda

Sitter just nu och kollar på Familjen Annorlunda och måste bara säga att det är lite extra roligt när det är en familj från Visingsö och en familj från Tranås. Känns nästan lite som hemma ;)
 
Sen tycker jag att det är väldigt roligt att familjen Norrström fortfarande är med, de har ju varit med i så många säsonger nu så det känns nästan som om man känner dem.
Men jag saknar faktiskt familjen Ilmrud och familjen Wallquist. Jaja, alla får ju inte plats i samma säsong så är det bara.

Scandinavian Cake Show 2014

Här följer nu bilder från gårdagens tårtutställning! 
Det var verkligen helt perfekt att ha utställningen på restaurang Club Evegreen. Stort, luftigt och gott om plats.
Årets Temabord var Steampunk. Riktigt coolt!
Nytt för i år var tårtmakarborden. Tårtdecor får väldigt många förfrågningar om olika tårtbeställningar men vi gör ju inga tårtor på Tårtdecor. Vi har bara produkterna, kunskapen och inspirationen för att lära andra göra sina egna tårtor. Därför passade det bra att de som faktiskt gör tårtor på beställning fick ställa ut och visa upp sig. Det är kanske inte alla som har samma intresse att göra sin egen tårta utan vill bara smidigt få köpa en färdig tårta av någon annan ;)
I båsen till vänster satt de tillresande demonstratörerna från England och demade när de inte höll i någon av helgens mini-kurser. Även några kollegor och lokala tårtfantaster satt och demade.
Tårtor från tidigare tårtutställningar:
Table of Honour. Vinnartårtor från Scandinavian Cake Show 2012.
För Scandinavian Cake Show handlar ju inte bara om tårtutställare, demonstratörer och kurser. Till stor del är Scandinavian Cake Show en tävling för vem som helst som vill ställa upp med sin tårta och tävla i olika kategorier: Bröllopstårtskategori, Motivtårtskategori, Ungdomskategori och Barnkategori. Alla som kommer på utställningen får således vara med och rösta på vilken tårta de tycker är finast.
Mer om det kommer i separata blogginlägg!
 
 

Underbar söndag

Vilken fantastisk dag jag hade igår, den kommer jag leva på länge!
 
Jag hade sett fram emot Scandinavian Cake Show väldigt länge och drömt flera nätter om utställningen. Mest jobbiga saker, som att jag åker dit men ändå missar allt ihop... Hade nog väldigt höga förväntningar och många tankar i min lilla förvirrade gravid-hjärna ;)
     Men dagen blev hur bra som helst i alla fall! Det var första gången jag inte jobbade samtidigt så jag hann gå i lugn och ro och titta och fotografera alla tårtor. Satt ned och tog en fika. Träffade så många härliga människor! Pratade med folk jag vanligtvis annars inte pratar med, riktigt kul! Så många givande, positiva samtal! Det är sådant som ger mig energi.
     Framför allt var det väldigt roligt att träffa alla härliga kollegor igen! Två veckor hemma är ganska lång tid... ;) Det var sååå roligt att se resultatet av alla förberedelser. Jag gick ju hem mitt i allt så det var kul att se hur allt blev till slut och det blev verkligen riktigt, riktigt bra! För första gången hade vi inte behövt flytta hela vår butik till utställningslokalen utan vi kunde ha kvar butiken där den ligger och ha själva utställningen i huset bredvid, närmare bestämt i Club Evergreens lokal. Tidigare år har Scandinavian Cake Show ägt rum på Kvarnkullen i Kungälv, förutom förra året då vi ju flyttade i samma veva och byggde upp butiken samma vecka och hade själva utställningen i vår då tomma lagerlokal. Så det var grymt skönt i år att varken behöva flytta lager eller butik. Förutom alla tusen andra förberedelser som behöver göras var det "bara" att rigga för alla utställningstårtor och även skapa en försäljningshörna för nyheter uppe på Club Evergreen. Ja de hade fått till det riktigt bra mina kollegor!
Men när vi gick där på utställningen kände sig Simon bara mer och mer förkyld så det slutade med att han åkte hem. Jag var kvar och såg prisutdelningen. Sedan blev jag hämtad av mina goa vän Lisa. Vi tog en hamburgare och pommes frites innan gudstjänsten kl 16. Gudstjänsten var också den grymt bra där jag fick prata med massa härliga människor! Även där hade jag trevliga samtal med folk jag kanske vanligtvis inte pratar så mycket med. Sedan åkte jag kollektivt hem och var väl hemma strax efter kl 19, fylld med positiv energi!
     Vilken dag det blev! Helt fascinerad att jag orkade gå på utställningen hela dagen samt gå på gudstjänsten för att sedan åka buss och spårvagn höggravid. Men det var inga problem alls och jag var inte helt slut när jag kom hem som jag befarade. Jag antar att min ork vägdes upp av alla positiva möten och samtal. Kände mig glad hela dagen! En riktigt bra dag helt enkelt!   

1 vecka kvar!

Idag är det exakt 1 vecka kvar till beräknat förlossningsdatum!
Jag försöker ställa in mig på att gå över tiden för att inte bli allt för stressad eller besviken, men har verkligen ingen lust med det. Jag vill gärna att Mini-Ceder ska komma denna vecka!
Ja jag känner mig redo nu. Vaggan är bäddad, skötbordet är på plats. Vagn, babyskydd och overall. Bebis nu får du komma när du vill! Gärna snart! <3 

Årets första semla

I lördags var vi som sagt sega och hade en lugn dag hemma på dagen. Vi fixade med foton så nu är äntligen vår fylla-i-bok från bröllopet klar, känns väldigt skönt att ha det avslutat! Vi började även fylla i och klistra in foton i en sådan där "boken om mig" som ska bli Mini-Ceders. Jag älskar att samla på sådana saker! Vi borrade även i betongväggen i vardagsrummet så nu har vi äntligen fått upp tavlor där, bilder kommer vid ett senare tillfälle!
 
På kvällen åt vi middag och för mig årets första semla hos Simons familj innan vi tittade på melodifestivalen!

2/2

Haft en fantastisk dag! Får berätta mer imorgon.
God natt!

Vaggan

Idag har vi haft en lugn dag hemma med lång sovmorgon. Har fixat med foton och satt på mumin-mobilen på vaggan. Så nu när vaggan är bäddad och klar tänkte jag visa er hur den blev. Började att bädda med mumin-bäddsetet så får vi bädda med något annat vid ett senare tillfälle. Ja... jag är lite inne på Mumin just nu ;)
Vaggan lånar vi av min moster och i den har hennes fem barn och elva barnbarn sovit (vet dock inte om alla elva haft den?) och även jag och min syster sov i den när vi var små så det känns väldigt roligt att även mitt barn ska få sova i den nu!  
Mumin-mobilen, som Mini fått av sina fastrar, kan man skruva upp så att en söt vaggvisa spelas medan den snurrar.
Elefant-snuttis från "låtsasmoster" Alexandra och mumin-flanellfilt från "faster" Madde.
Hoppas Mini-Ceder kommer trivas här!
 

Emelie Ceder

Bloggen mitt i vardagen; Om en mamma till en 2-åring med två ringar på fingret, som arbetar med HR och som aldrig tröttnar på att umgås med folk.

RSS 2.0