Mat och läkarbesök

Här kommer ett inlägg om mat. Lagom kul kanske. Men jag vill ändå berätta hur det går. Att introducera mat för Elias tycker jag har varit en hel vetenskap. Elias är väldigt nyfiken på mat nu och lätt att mata både med sked och flaska så det är inget problem, men i och med det här med allergierna har allt blivit så mycket krångligare! Eller nu har jag kommit in i det, men till en början var det svårt. Jag använder mig av en modersmjölkersättning som heter Althéra vilken dietisterna på mjölkskolan rekommenderade. Den är mjölkfri och berikad med järn och vitaminer. Av den gör jag både gröt och välling.
 
Nu får Elias havregrynsgröt nästan varje morgon vilket han hittills tyckt om jättemycket!
På kvällen får han oftast välling. Jag hade först inte alls tänkt introducera välling för Elias. På de temadagar om mat på BVC vi varit på har det låtit som att välling inte är så bra och bara gör barn tjocka. Men sedan förklarade vår BVC-sköterska att det är inte riktigt så de menar utan det är om man ger barn välling i tid och otid som det skapar problem. Hon sa att de rekommenderar två mål om dagen med gröt eller välling. Vi gör majsvälling på vatten, majsstärkelse och althéra-pulver och Elias tycker det är jättegott! 
Havregrynsgröten gör vi också på althéra-pulvret, men häromdagen provade vi sådan där färdig gröt från affären som man bara blandar med vatten. Det blev äppelgröt, finns inte så många sorter att välja på som är både mjölk- och sojafria. Den va inte så populär! Men det kan ju bero på att det var en ny smak för Elias så får väl ge den lite tid.
 
Förutom gröt och välling har Elias fått äta potatispure, päronpure, banan, gurka, melon och så har han fått smaka så där lite grand på fingret av vår mat. Men det är först efter 6 månader som man enligt rekommendationen kan börja byta ut mål, så än så länge helammar jag eller kompletterar med amning.
 
Idag har jag varit hos läkaren med Elias och nu har jag äntligen något roligt att berätta! Nu får jag äta sojaprodukter igen!! Men det är tack vare påtryckning från mig. Man måste verkligen stå på sig som förälder! :( Vi var där idag som uppföljning på att bajsproverna sist var negativa (blodfria). Jag var nervös för det kunde lika gärna vara så att läkaren skulle säga att jag ska fortsätta som jag gör. Men hon var förändrad på något sätt och mycket mer tillmötesgående idag, tack gode Gud!
 
Först sa hon att jag får börja introducera mjölkprotein när Elias är 1 år, om det känns okej? Att hon ens frågade! Tidigare har hon bara gett direktiv, punkt slut. Men i och med att Elias inte mått dåligt i övrigt tycker jag det känns så segt att behöva vänta ända tills han är 1 år innan vi får testa om han reagerar på mjölk. Så jag sa det till henne och då fick jag möjlighet att börja äta mjölk redan om 2 månader istället! Helt otroligt! Då får man ta det stegvis lite i taget och göra nya prover efter 2 veckor.
 
När jag frågade hur jag ska göra med sojan tyckte hon att jag kunde börja äta soja igen när jag ska börja äta mjölk. Men åter igen tryckte jag på och sa att jag tror verkligen inte han är allergisk mot soja eftersom jag tyvärr har missat lite och råkat äta mjölk ändå ibland när jag trott att jag ätit helt mjölkfritt. Så om han är allergisk mot något tror jag att det bara är mjölken. Då sa hon okej du kan börja äta soja nu. BARA SÅDÄR! Det var helt plötsligt väldigt enkelt! Såååå skönt verkligen! Nu kan jag i alla fall känna mig lite mindre krånglig när jag ska bort till folk.
 
I övrigt tyckte läkaren att Elias var så lugn och fin. Han var precis nyvaken men det var inga problem när hon undersökte honom. Hon upplevde honom som ett tryggt barn och det kändes givetvis väldigt bra att höra från en läkare. Hon tyckte hans hy var fin och hjärta och allt sådant lät bra. Elias skrattade mot läkaren och ville ta tag i hennes händer när hon skulle lyssna på hans hjärta. Idag vägde han 8,6 kg!! Kanske var det för att läkaren själv såg att Elias mår bra som hon lät mig börja äta soja och mjölk tidigare än vad hon först tänkt. Oavsett orsaken är jag väldigt glad och tacksam! Äntligen lite glada besked!   

Picknick och kalas

Då har vi kommit fram till sista dagen på vecka 29. Det var ännu en solig och varm sommardag. En sådan där dag då allt skulle hända på samma dag. Medan Simon tog bilen upp till Kungälv för att ha ljudet på gudstjänsten, tog jag och Elias bussen till Slottsskogen där vi hade picknick tillsammans med några vänner som jag gått i samma gymnasieklass med. Tänk att det är 7 år sedan vi tog studenten i år! Man börjar änna bli gammal ;) Det är roligt att mötas då och då och höra hur det går i livet. En av dem fick en liten tös i april! Roligt för mig och Elias att träffa ännu en bebis denna vecka! En riktig liten goding! Simon kom med bilen sen när han var klar i Kungälv.

Direkt efter picknicken åkte vi vidare på kalas för Tove! Där bjöds det på supergoda grillade hemgjorda hamburgare, rulltårta som jag till min stora glädje kunde äta, prat och mys!
 
Supermysig dag!

BBQ och kärt återseende

Dagen efter den sköna grillkvällen förra fredagen var vi på ytterligare en grillkväll, snacka om lyxigt! Det var min vän Zandra, hon som bor på Nya Zeeland, som var på besök i Sverige med sin man och anordnade en BBQ. Nu var det 2 år sedan vi sågs sist så det var riktigt härligt att se henne igen! Jag fick träffa hennes man för första gången och hon fick träffa Elias för första gången! Jag och Zandra gick gymnasiet ihop så en annan tjej från gymnasiet var också där som jag inte sett på evigheter, väldigt kul att ses!! Det blev en väldigt varm och skön kväll!

Grillkväll

Förra fredagen spenderade jag och Elias med familjen Skogström innan vi åkte på en härlig grillkväll med sköna människor! Det var inte vilken grillkväll som helst, nu snackar vi han som grillar året om och är en hejjare på det där med god mat! Det bjöds på: Långsamt äppelrökt grishals, Chili- och vitlöksglaserade kycklingben, Coleslaw, Husets bbq-sauce, Vitlökssås, Lammkorv, Picklad rödlök, Sallad, Chips, Melon, Jordgubbar, Ananas, Vindruvor och efterrätter i form av kladdkaka, paj och cheesecake! MUMS!!

3 veckor gammal

Har återigen haft en fantastisk sommarvecka! Det är helt galet vilken värme vi har här på västkusten! Runt 30 grader varje dag. Vi står ut med värmen när vi får chans att vara vid havet varje dag, men idag är vi hemma och det är näst intill outhärdligt. Vi har ju som bekant en väldigt varm lägenhet. Igår kväll när vi kom hem vid kl 21 var det 24 grader utomhus och det började kännas riktigt behagligt, men inomhus hade vi 29 grader...!! Man kan inte ha något mer än underkläder/badkläder på sig här och Elias får bara ha blöja. Det är både svårt att äta och sova i värmen. Elias har varit uppe sen 06.30 idag och har sedan en timme tillbaks gäspat och gäspat, det är hög tid för en förmiddagslur, men somna kan han inte :(
 
Hur som helst, nu har jag inte hunnit blogga sedan förra onsdagen så jag tänkte det var dags för en uppdatering!
Har under senaste veckan träffat två bebisar för första gången i denna babyboom 2014 som pågår. Förra torsdagen fick vi träffa lille Trolle 3 veckor gammal, riktigt mysigt! Hans mamma och jag läste personalvetarprogrammet tillsammans vid Högskolan Väst.
När vi träffar mindre bebisar blir det plötsligt väldigt tydligt hur stor Elias blivit! Han känns som en 1-åring jämför med lille bebisen. Min lilla bebis är inte så liten längre...!

Elias första photo shoot

Idag gjorde vi något spännande! En gammal skolkamrat som driver enklaknep.se efterfrågade barn att fotografera och jag var givetvis inte sen med att anmäla mitt intresse till detta fototillfälle! Hon ville öva på att fotografera barn och i utbyte skulle man få 10 bilder! Jag som älskar foton tyckte detta var jätteroligt!! Här är några av mina mobil-foton från dagen. Resultatet får ni nog se vid ett senare tillfälle!
 
Efter fotograferingen åkte jag och Elias in till centrum där vi köpte presenter av olika slag, unnade oss en inredningsdetalj till Elias rum samt njöt i solen vid kanalen i Brunnsparken där jag åt min äggmacka och tunnbrödsrulle med skagenröra jag hade med mig (ja det gäller ju att vara ekonomisk!) Mysig dag! <3 

Det blir en dag på stranden

Har haft en jättebra vecka tillsammans med familj och kusin- och kusinbarnsbesök från småland! Det var de varmaste dagarna hittills denna sommar förra veckan med 30 grader och strålande sol så vi spenderade fyra dagar vid havet. Det var nästan för varmt så vi fick svalka oss ofta i havet. Fick låna ett amningstält/soltält av min kusin som skyddade mot solen, men det bästa var att bara doppa fötterna i havet!
Ja vi var vid havet varje dag ons-lör. Riktigt härligt! Det blev massa sol, bad och sena kvällar. En kväll gick vi på en skön kvällspromenad. Det var så varmt och ljust så det var svårt att förstå att klockan plötsligt var 22 när vi fortfarande var kvar ute vid havet! Mitt kusinbarn drog upp en krabba som måste vara den största krabba jag sett som inte varit till salu i en fiskaffär! Helt otroligt stor! Svårt att visa på bild hur stor den var. Sen blev det krabbrace ner till vattnet när vi släppte ut dem igen.
 
På fredagen gjorde jag och Elias en avstickare upp till Lilla Edet innan vi for ut till havet. Vi hälsade på hos Alexandra och fick en väldigt härlig och lyxig dag! Vi blev bjudna på sorbet med hallon, en supergod kombination! Elias däckade i Alexandras soffa och sov en timme så då passade vi på att steka i solen på Alexandras balkong. Kände att jag inte fått så mycket färg i ansiktet ännu, blir ju inte att jag håller upp huvudet på samma sätt när jag har Elias. Men nu passade jag på och fick färg även i ansiktet :) När Elias vaknat åkte vi till Alexandras mormor och morfar och badade i deras pool, sååå lyxigt verkligen! Tänk att få bada i både pool och hav på samma dag! Blev bjuden på kaffe innan jag och Elias sa hejdå och åkte ut till familjen vid havet. Det blev en väldigt bra fredag! 
 
Det enda som jag känner är tråkigt mitt i allt är att Simons stackarn jobbar hela sommaren. Så medan jag är ute och njuter med Elias sitter han inne på ett kontor. Simon lider inte lika mycket av det som jag dock, det är ju bara så läget är och det är inget att göra något åt. Blir bara värre om man funderar för mycket på det. Men ibland kan jag känna att jag får så mycket tid med Elias och får njuta av sommaren medan Simon knappt hinner vara med alls. Det är så orättvist. Om inte annat hade det varit trevligt att få dela den här sommaren med hela familjen! Men men, Simon får sin tid med Elias nästa år! :) Vi har varit tillsammans i 8 somrar och aldrig haft en enda semester ihop så vi vet inte vad vi går miste om...

Elias 5 månader

Igår blev vår lille skatt 5 månader! Dagen spenderades med sovmorgon för min del (Simon gick upp med Elias) och sedan tacos och jordgubbar hos Josef och Madde innan vi avslutade med veckohandling och fotografering av Elias. Jag hann inte blogga igår som ni märkte. Men här är han i alla fall, vår lille (stora?) 5 månaders:
 
I tisdags när vi var på BVC vägde Elias 8180 g och var 68 cm lång. Huvudomfånget var 43 cm. Så denna gång hade han ökat exakt 400 g sedan vi var där vid 4 månader och åter igen ökat 2 cm på längden och 1 cm runt huvudet.
 
Elias fortsätter sova väldigt bra om nätterna, oftast 9-10 h i sträck. Jag har flera gånger fått väcka honom på morgonen för jag tycker det är dags att gå upp. Däremot kom vi in i en dålig rytm och lyckades vrida på dygnet så Elias somnade inte förrän någon gång kl 23-01 och jag ännu senare. Därför ville jag väcka Elias på morgonen för att vrida tillbaka dygnet. Nu har vi nog lyckats, de senaste kvällarna har han somnat vid 22-23 men nu har han istället börjat vakna lite för tidigt, typ vid 04.30-06.30. Visserligen somnar han om efter amning och idag sov vi ända till kl 10, men det är ändå segt att gå upp så tidigt nu när jag är van vid att få sova längre. Jag har blivit väldigt bortskämd kan man säga! Ikväll somnade han redan strax efter kl 20, han var verkligen sååå trött. Han vaknade vid kl 21 och ville ha mat och sen somnade han igen så nu håller vi tummarna att han somnat för natten. Jag försöker fortfarande räkna ut om hans nattsömn har något samband med hur mycket han sover på dagen men det är svårt att se något mönster. Ibland sover han kanske sammanlagt 4 timmar på dagen och somnar ändå smidigt på kvällen. Ibland sover han bara 1,5 timme på dagen och har ändå svårt att somna på kvällen. Så det är svårt att säga. Men på dagen sover han oftast någon gång vid kl 11-13 och sen någon gång på eftermiddagen.    
 
Denna månad har Elias lärt sig att vända sig från rygg till mage. Han kan sitta näst intill helt själv. Han skrattar mer och mer och högljutt om man busar med honom. Ja han visar fler känslor över lag, han kan vara fruktansvärt arg eller så ledsen att tårarna rinner. Han upptäcker sin röst och skriker gällt. Han älskar att suga på allt som kommer i hans väg, framför allt sina fötter och händer. Händerna är riktigt spännande just nu, han kan sitta länge och titta på dem. Ibland när vi åker bil och jag tittar bak på Elias genom spegeln ser han så rolig ut där han sitter och håller upp sin hand framför sig och bara stirrar på den.
 
Denna månad har Elias fått smaka på gurka, melon och gröt. Han får smaka pyttelite på vår mat när vi äter och hittills har såsen när vi åt lax varit populärast! Han gapar stort och vill ha mer. Han visar bra intresse för mat och tittar nyfiket på när vi för våra bestick till munnen eller dricker ur våra glas. Senaste veckan har jag gjort havregrynsgröt till Elias på morgonen. Det är inte mycket och han äter inte upp allt, men jag tyckte det var bra att börja nu så man får in en rutin. Jag helammar fortfarande så gröten får han bara i samband med amning. När han blivit ett halvår kan man mer succesivt börja byta ut mål.
 
Det är så mycket som händer hela tiden så just nu har jag nästan svårt att komma ihåg allt som hänt och hur han utvecklats hittills. Dagarna går fortsatt upp och ned och det antar jag att de kommer fortsätta göra. Så är det ju för oss alla, vissa dagar är vi mer trötta, andra dagar mer glada. Livet är en berg-och-dalbana. Elias är superkänslig för hur jag mår. Han känner direkt om jag är stressad och blir då gnällig vilket inte direkt sänker min stressnivå. Så det gäller att jag tänker på hur jag känner mig och försöka hålla mig lugn. Jag försöker tänka på att ta bort så många stressmoment som möjligt, alternativt lära mig att acceptera sådant som gör mig stressad. 
 
Jag älskar att se hur Elias utvecklas och ser med spänning fram emot att få följa honom genom livet, samtidigt som jag bara vill trycka på paus-knappen och alltid låta Elias vara min lilla bebis! Man har mycket blandade känslor som förälder.

Brattön

Har haft en härlig "weekend" på Brattön med Simons familj, Simons farmor & farfar och Simons farbror med familj! Jag och Elias åkte ut dit på dagen i fredags, Simon kom sent på kvällen efter jobb och BARA VARA. Vi åkte hem i söndags kväll eftersom Simon skulle jobba men jag åkte ut dit igår igen och var där över dagen. Man får passa på att njuta så mycket man kan medan man är ledig!
 
Enligt väderprognoserna skulle det vara strålande sol på lördagen och i övrigt ganska bra väder. bra väder blev det inte men det har varit otroligt varmt och uppehåll hela helgen förutom igår då det regnade. Så igår blev mest en sitta-inomhus-och-spela-spel-dag. På fredagen sken solen men lördagen blev ganska mulen. Söndagen började likadant men framåt eftermiddagen sprack det upp och blev riktigt soligt! Då fick vi besök av våra vänner och vår skara på ön utökades med 9 personer. Några kom med segelbåt och la till. Solen stekte och det blev riktigt skönt i vattnet! Folk överallt och jag bara älskar den gemenskapen! :)
 
Att det varit molnigt största delen av helgen har dock inte stoppat oss! Jag tog mina första dopp i havet och det var jätteskönt! Det blev en väldigt härlig helg med massa bad, brädspel, korsord, volleyboll, vattenkrig, pantgömme, krabbfiske, bus och lek med barnen. Elias har myst med sin farskusin på drygt 1 år. Det var så gulligt att se dem tillsammans! Simons kusin blev helt till sig när han såg Elias och ville gosa massor med honom! Det är så man smälter!
 
Det blev dock lite för varmt för Elias i helgen. Han hade svårt både att sova och att äta, men det vet man ju själv hur det är. Man har ingen större matlust när det är för varmt. I lördags när ingenting verkade hjälpa fick han till slut bada i en balja och då lugnade han ner sig. Sen sov han gott i 2 timmar i vagnen. Han har haft sina sämsta nätter på över 2 månader i helgen. Natten till i lördags fick inte jag somna förrän halv 2, sen vaknade Elias redan kvart i 5 och kämpade någon timme innan han somnade om. Jag har blivit så bortskämd nu med att få sova hela nätter så jag var rädd att det nu skulle vara över. Men inatt har han sovit hela natten igen som vanligt så jag tror det bara var en tillfällighet men både ny miljö och väldigt varmt. Dock har han börjat somna väldigt sent på kvällen, han somnar någon gång 23-01, så det får vi försöka ändra på. Kanske beror det på ljuset? Det är lurigt nu med de ljusa sommarnätterna, svårt för en bebis att förstå att det är natt när det är ljust ute. Annars har allting funkat jättebra med Elias i helgen! Jag försöker njuta till max av varje stund och ta tillvara på tiden som är nu. På söndag blir han redan 5 månader och jag får nästan lite panik när jag tänker på det. Jag vill att han ska vara min lilla bebis ett bra tag till! 
 
På lördagen gjorde vi en avstickare tillbaks till Göteborg för att träffa Alexander och Lenas lille Theodor som föddes 28 maj. Redan en månad gammal men oh så liten och söt! Kan inte ens minnas att Elias varit så liten, trots att det bara är knappt 5 månader sedan han föddes. Man glömmer allt för fort. 

Mys-fredag

Hade en riktig mysdag i fredags. Först var vi på Babycaféet i Ytterby där vi myste med de andra bebisarna och hämtade ut vårt hand-och fotavtryck vi gjorde för ett par veckor sedan! Sen köpte jag en leksak till Elias, det blev en telefon som spelar. Han gillar ju musik och jag har upptäckt att saker som låter och spelar fångar hans uppmärksamhet. Hittills är den populär! Efter det åt vi lunch och myste ännu mer hemma hos Elias mormor, morfar och moster!

Helgen bestod av kalas, brädspel till klockan 3 på natten, besök av Elias farbror och "faster" och borrande i Elias rum. Nu sitter rullgardinen på plats! Det blev jättebra!
 
Igår var jag hos tandläkaren och sen var vi på barn- och ungdomsmottagningen igen. De tog stick i fingret på Elias och han sa inte ett ljud denna gång heller. Stackarn, han har väl börjat bli van. 4 månader gammal och redan tagit 4 stick i fingret. Hans HB-värde var bra nu i alla fall så det fanns inget att oroa sig för tyckte läkaren. Nu ska vi fortsätta som vi gör tills vi ska träffa Elias ordinarie läkare 30 juli så hoppas jag att jag då kan få börja äta sojaprodukter igen för att se vad som händer. Jag tror ju som sagt bara att det är mjölken han inte tål. Men vi hoppas på att han ska bli fri från sin allergi snart så att vi kan få börja äta mjölkprotein igen! Åh vad jag längtar efter fetaost, hårdost, mjukglass och vanliga kakor!!

Emelie Ceder

Bloggen mitt i vardagen; Om en mamma till en 2-åring med två ringar på fingret, som arbetar med HR och som aldrig tröttnar på att umgås med folk.

RSS 2.0