Marängtårta med rabarber och jordgubbar
Ingredienser
Tårtbotten:
100 g smör
1 1⁄2 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Maräng:
5 äggvitor
2 1⁄2 dl strösocker
50 g mandelspån
Fyllning:
350 g rabarber
1 dl vit sirap
250 g färska jordgubbar
5 dl vispgrädde
Garnering:
100 g jordgubbar
ev 1 dl mynta
Gör så här:
Börja med fyllningen. Ansa och skär rabarber och jordgubbar i skivor. Koka hälften av rabarbern med sirapen i en kastrull ca 5 min. Tillsätt resten av rabarbern och koka tills den är mjuk. Häll upp i en skål och låt svalna. Blanda ner jordgubbarna. Vispa grädden hårt och blanda ner strax innan tårtan läggs ihop.
Tårtbotten: Sätt ugnen på 150°. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca 30x40 cm. Vispa smör och socker poröst. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner.
Maräng: Vispa vitorna med sockret till ett fast skum.
Bred ut smeten till botten i långpannan. Bred över marängen toppigt. Strö på mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan kallna. Dela den i 2 delar. Lägg ihop bottnarna med bärgrädden emellan Garnera med jordgubbar och ev färsk mynta.
Jag struntade dock i att göra fyllningen själv och köpte istället min favorit Rabarbermousse med jordgubbsbitar från Tårtdecor. Jag skivade och la jordgubbar emellan också. Sedan tyckte jag det såg lite torrt ut att bara lägga jordgubbar ovanpå tårtan så jag bredde ut ett lager med jordgubbsmousse och spritsade lite grädde. Jag var rädd att tårtan inte skulle räcka så jag bakade två långpannor som jag la ovanpå varandra, så jag delade aldrig min i två delar som det står att man skall göra.