Elias

Idag har Elias namnsdag!<3 I namnsdagspresent fick han en liten bok av oss. Elias verkligen älskar böcker! Han är så söt när han kommer gåendes med en bok i handen och vill att man ska titta tillsammans. Då kan han sitta still i knät länge och bara peka och lyssna. Pekböcker går bäst hem än så länge och så kommer det förmodligen vara ett tag. Sagoböcker får han nog intresse av senare. Mest gillar han böcker om djur. Han har en bok där man ska gissa vilket djur som gömmer sig bakom fliken och så kan man lyfta på fliken och klappa djuret. Den kan han bläddra fram och tillbaka i hur länge som helst. Två böcker om bondgården och om vem som gömmer sig i trädgården är andra favoriter. När det dyker upp hundar i böckerna säger han "voff voff"! De stunderna då man har honom i knät och bläddrar i böckerna är så mysiga, han som annars mest är i rörelse och älskar att bara gå och gå.  
I måndags blev Elias 14 månader. Nu för tiden skriver jag ju inte så mycket om hur Elias är, till skillnad från när jag under hans första år skrev varje månad om hans utveckling. Under det första året går allt så fort. Nu växer ju Elias inte lika snabbt längre, tack och lov ;) Vi har inte varit på BVC sedan han fyllde 1 år men ska dit i maj. Skulle tippa på att han väger runt 11 kg. 
 
Rent fysiskt saktar växandet ned efter 1 års ålder, däremot sker väldigt mycket i utvecklandet av Elias medvetenhet om omgivningen, språk, motorik, kunskap osv. Elias kan inte säga så mycket mer än de vanliga orden mamma, pappa, tack, där, oj osv, men han förstår väldigt mycket. Det är så spännande och roligt att märka hur vi kan kommunicera mer och mer och förstå varandra. Elias är otroligt nyfiken på allt som händer, han tycker t.ex. det är väldigt intressant att se vad som händer på spisen när man lagar mat. Han vill vara med. Han går och nästan springer, lyfter på saker och bär. Att öppna och stänga något kan hålla honom sysselsatt i många minuter. Det är de små sakerna som är intressanta som man som vuxen kanske själv inte tänker på. Det är totalt onödigt med massa dyra leksaker, för Elias (och jag tror det gäller de flesta barn) är det minst lika kul med en slev och en burk ;) Sång och musik håller Elias lugn och på bra humör. Han kan rörelserna till "Imse vimse spindel" och jag smälter varje gång han viftar så gulligt när han torkar bort allt regn! ;D Börjar man sjunga "Klappa händerna" så klappar han händerna och när man vinkar åt honom vinkar han tillbaka (oftast, det finns alltid undantag). Ja det är helt enkelt spännande att se hur Elias utvecklas. Som förälder både gläds och förundras man!   


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Emelie Ceder

Bloggen mitt i vardagen; Om en mamma till en 2-åring med två ringar på fingret, som arbetar med HR och som aldrig tröttnar på att umgås med folk.

RSS 2.0