Vad hände sen?

Nu vet ni hur det gick till när Elias kom till världen. Men vad hände sen? Hur utvecklas han?
 
Elias vägde 3606 gr när han föddes. Dagen efter, på fredagen 14/2, vägde han 3360 gr. Det är ju väldigt vanligt att barn går ner i vikt i början men på lördagen vägde han 3280 gr, bara 40 gr ifrån 10%-gränsen som han inte fick gå under. Dessutom upptäckte de att han hade lite gulsot. Det var aldrig så farligt att han behövde behandlas med solljus, men gulsoten gjorde honom så trött så han inte orkade äta tillräckligt och det gjorde ju att han gick ned i vikt. Att gå ned i vikt är ju som sagt mycket vanligt, men det i kombination med gulsoten gjorde att de rekommenderade att vi stannade en natt extra. Amningen fungerade bra, problemet var att han hela tiden somnade. Så det blev fokus på att bara mata, mata, mata och mata!
 
På söndagen hade han gått upp lite grand till 3290 gr och gulvärdet hade sjunkit så då fick vi äntligen åka hem! :) Det var så skönt att få lämna BB! Det var en väldigt speciell upplevelse att vara på BB tycker jag. På ett sätt var det lite mysigt att befinna sig i en bubbla isolerad från yttre världen. Man gick runt där bland alla andra mammor som alla hade ont och hade upplevt ungefär samma sak. Bebisar i baljor här och där. På lördagkvällen satt vi i sällskapsrummet och tittade på melodifestivalen tillsammans. Det var framför allt en mamma som vi fick extra bra kontakt med. Vi åt frukost tillsammans länge dagen efter. Men på ett sätt ville vi bara där ifrån. Vi ville hem till vår egen säng, våra egna rutiner. Slippa att känna sig bevakad hela tiden och få hundra olika tips om hur man bäst gör från alla olika barnmorskor. Vissa barnmorskor var hur gulliga och snälla som helst och det var riktigt trevligt att prata med dem. Andra var mindre trevliga och ville inte alls lyssna på hur vi kände...
Vårt rum på BB. 
Maten var sisådär. Vissa rätter var jättegoda, andra ville jag inte ens ha så då fick Simon min bricka så åt jag hans medtagna lunchlåda. En gång gick Simon och köpte hamburgare till oss :) Den sista måltiden vi åt där var köttgryta, supergott! Det var efterrätt till varje måltid men det var bara en av efterrätterna jag ville ha och det var när det var ett päron haha.
Nej det var ofantligt skönt när vi för första gången fick ta på Elias hans overall, packa ned honom i babyskyddet och gå ut från sjukhuset!!
 
På tisdagen 18/2 var vi på återbesök på Storken på Östra och då vägde Elias 3480 gr! Han hade alltså gått upp 190 gr på bara två dagar! Det var en sådan lättnad att få veta att han fick i sig det han skulle! Sköterskan där tyckte inte längre att vi skulle bry oss om gulsotet utan det var så lågt nu och det försvinner sakta men säkert med tiden. Skönt! Hon sa också att vi inte längre behövde amma var tredje timme på natten, men det fick helst inte gå mer än 5 timmar. Så skönt att höra! Skönt att slippa väcka honom utan låta honom vakna när han själv är hungrig.
 
I fredags 21/2, när Elias var 1 vecka och 1 dag gammal, var vi på vårt första möte på BVC. Han vägde då 3595 gr så han var nästan redan uppe i sin födelsevikt! Han hade växt 1,5 cm och var nu 52,5 cm lång och huvudomfånget hade ökat med 1 cm och var nu 36 cm.   
 
I tisdags var vi på BVC igen och nu vägde han 3720 gr! Han hade alltså gått över sin födelsevikt! Nu tyckte barnmorskan att vi inte alls behöver väcka Elias för att äta, han behöver inte äta var tredje timme på dagen heller utan vi ska låta honom helt styra. Jätteskönt! Men hittills säger han ändå till själv ungefär var tredje timme på dagen så det är inga problem. Han har koll på när han är hungrig. På natten vaknar han ungefär 1 gång och vill äta. Men vi får väl se hur länge det fortsätter så. Än så länge kan allt ändras. En bebis har inga direkta fasta rutiner ;) Han sover gott i sin vagga om natten, förutom just i natt då han inte ville somna om efter amningen så då fick han sova hos mig ;) Men det känns bra att han sover i sin vagga annars så att jag och Simon får bra sömn i vår egen säng de timmar vi lyckas sova.
 
Idag är Elias två veckor gammal. Usch vad tiden går fort! Än så länge sker ingen större utveckling mer än att han växer. Jag ser redan stor skillnad i hans ansikte när jag jämför och tittar på bilder från BB. Hemskt att det går så fort! Det blir många "för första gången" nu så här i början. I fredags fick han börja med napp för första gången och vi la honom på mage för första gången. Han är väldigt stark i nacken och sträcker ofta upp huvudet när vi lägger honom på axeln. Men än så länge har han inte riktigt fattat grejen med att ligga på mage, vår lille skrutt.
Nappen blev i alla fall en succé som han fick för första gången hemma hos mormor och morfar. Han älskar att suga på sina händer, gosedjuren eller ärmarna på sina kläder ;)
Fika hos mormor och morfar.

Igår provade vi bärselen för första gången! En väldigt bra lösning när Elias absolut inte vill ligga för sig själv. Oftast kan vi lägga honom i hörnsoffan eller i korgen till vagnen, men igår var en sådan dag då han ville vara nära heeeela tiden. Tror jag ammade en gång i timmen hela dagen! Tack och lov för bärselen! :)
 
Ja nu vet ni lite mer om vår lille kille och hur han utvecklats hittills. Mer lär det bli! 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Emelie Ceder

Bloggen mitt i vardagen; Om en mamma till en 2-åring med två ringar på fingret, som arbetar med HR och som aldrig tröttnar på att umgås med folk.

RSS 2.0