Elias 10 månader

I lördags blev Elias 10 månader och äntligen hinner jag blogga om det! Jag hann inte fota honom förrän i onsdags. Visserligen har jag ju foton på honom från i lördags, men bara i pepparkaksdräkt ;) Nåväl, så här ser Elias ut nu lite drygt 10 månader gammal. Han var på ett lugnt och allvarligt humör i onsdags så jag fick honom inte att le på en enda bild haha!
Förra tisdagen (9/12) var vi på BVC på 10-månaders kontroll. Då var det vägning och mätning som vanligt men också läkarkontroll. Allt såg bra ut tyckte läkaren. Elias utvecklas som han ska. Han vägde 10,355 kg och var 76 cm lång. 
 
Så vad har hänt senaste månaden? Tanden i överkäken har kommit ned ordentligt. Men inga nya tänder är på väg vad vi kan se. Han kryper snabb som en vessla. Han reser sig mot allt och förflyttar sig mellan saker utan problem, men vågar inte släppa taget än. Han kan absolut inte gå själv än, men har precis börjat våga ta några steg om man håller honom i bara en hand så vi får väl se när den dagen kommer då han börjar gå. Han är livfull, busig och pratglad. Han säger "dadadad" och "tatatata" men inget tydligt "pappa" eller "mamma" än även om vi ibland vill tro att det är just det han sagt ;) Ibland låter det verkligen så. Det känns som att han förstår vad man säger till honom även om han inte kan svara tillbaka. Han har börjat fatta var lampan är och sådana klassiska saker. Han vinkar och klappar händerna. 
 
Elias sover som vanligt. Sover hela nätter, men hans dygnsrytm har av någon anledning förskutits så han somnar inte förrän vid 22.00-22.30 och sover sedan till 7.30-8.30. Så vill vi inte ha det så vi ska försöka "vrida tillbaks" lite. Känns bättre om han somnar vid 20-21 på kvällen och vaknar vid 07. På dagen sover han fortfarande två pass, ofta sammanlagt 3-4 timmar per dag. Men ibland har han givetvis sämre dagar och lyckas bara sova totalt ca 1,5 timme. Det händer framför allt om vi är iväg mycket och man inte får till det riktigt med sovtiderna.
 
För 2 veckor sedan fick vi ett nytt brev av Elias läkare. Vi hade tidigare den veckan lämnat in nya avföringsprover och i brevet stod det att proverna var negativa! Det stod att vi nu kan fortsätta med mjölk i maten så länge Elias inte får några besvär i form av buksmärtor eller blod i avföringen. Så nu kör vi på som vanligt och behöver inte gå tillbaka till barn- och ungdomsmedicin! Underbart! Elias äter det mesta nu, med restiktion på salt och givetvis all mat i mycket mindre mängder. Han äter två lagade mål om dagen och gröt till frukost och kvällsmat. Rekommendationen är ju att barn ska äta två mål gröt/välling om dagen men då helst köpt gröt med tanke på järninnehållet. Vi har hittills bara gjort egen gröt (havregryn) eftersom vi har blandat i den mjölkfria ersättningen Althéra som innehåller järn. Men nu måste vi alltså köpa grötpulver om vi inte vill köpa t.ex. paltbröd som innehåller järn och tillsätta till den hemlagade gröten... Vi ska se om vi kan försöka få Elias att gilla välling igen också för det är ju så smidigt när man är iväg på kvällen. Han tyckte ju om det förut och drack det varje kväll i ca 3 månader så jag vet inte vad han har fått för sig nu... I övrigt fullkomligt älskar Elias fruktsmoothies som mellanmål, han älskar ägg till frukostgröten och att äta macka! 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Emelie Ceder

Bloggen mitt i vardagen; Om en mamma till en 2-åring med två ringar på fingret, som arbetar med HR och som aldrig tröttnar på att umgås med folk.

RSS 2.0