Gott Nytt År

Gott Nytt År vill jag önska er alla!
 
Vi har precis tittat på GP's fyrverkerier! Ja vi åkte inte in till centrum utan det räckte att stå vid köksfönstret! :)
 

Nu åker vi till Marstrand för att fira nyår med härliga vänner! Hoppas ni får en underbar kväll!

Vecka 35

Bebis-magen v.34+0
 
Idag går jag in i v. 35 (34+0).
85,4 % av graviditeten har nu passerat. Jag är i graviditetsmånad 9 och i trimester 3.
Jag har 41 dagar kvar till BF.
 
Bebisen: Barnets totala längd är nu ca 45 cm. Det väger ca 2,38 kg i början av veckan och ca 2,56 kg vid veckans slut. Det centrala nervsystemet är snart helt klart och matsmältningsapparaten är nästan färdigutvecklad. Barnet fortsätter lägga på sig vikt och fyller nu ut nästan hela livmodern. Barnet har inte mycket utrymme att röra sig på längre.
 
Jag: Nu är det inte långt kvar! Förlossningen kan bli om 3 veckor likaväl som om 7 veckor. Nu när det gått så långt har jag inte längre så mycket att berätta. Allt fortsätter ungefär som vanligt. Jag känner att det är trångt för bebisen för den gör stora, sega rörelser och tänjer ut min mage så mycket den kan. Jag har, peppar peppar ta i trä, lite mindre ont i revbenen nu och mer ont nedåt bäckenet. Det känns mycket bättre för det känns mer som det "normala" när man är gravid. Det är ju nedåt den ska! Jag börjar få en annan typ av värk nu, det känns ungefär som om jag ständigt går runt med mensvärk. Jag måste än mer tänka på vilka rörelser jag gör och att jag inte går för fort, då får jag genast ont.  
     Jag sover väldigt varierat. Vissa nätter kan jag sova ostört hela natten rakt igenom och andra nätter känns det som om jag är vaken mer än jag sover.
     Annars är det ganska bra. Ska till barnmorskan på torsdag. Det ska bli mysigt att lyssna till Minis hjärta igen! 

Monsters University

Igår kväll tittade jag och Simon på Monsters University från 2013.
Den var jätterolig och söt och minst lika bra som Monsters Inc! Det var så mycket i denna film som är så typiskt skolans värld med grupptryck, fester, viljan att vara populär osv och det var så klockrent hur de fångat detta i en animerad film. Handlingen i den här filmen utspelar sig innan Monsters Inc så det var intressant att få lite historia bakom vissa händelser.

White House Down

Förra helgen såg jag och Simon White House Down från 2013 med Channing Tatum (Magic MikeThe Vow, Public Enemies, Dear John, Step Up, Världarnas Krig, Coach Carter osv osv) i huvudrollen.
Huvudrollens dotter Emily spelas av 14-åriga Joey King som också spelat i Oz the Great and Powerful, i The Dark Knight Rises och i Crazy, Stupid, Love. Emilys mamma spelas av Rachelle Lefevre (spelar Victoria i Twilight och New Moon).
Kortfattat handlar den om en attack mot presidenten och Vita Huset och jag tyckte den var riktigt bra! Den innehöll givetvis mycket drama och spänning men också en hel del humor!

Despicable Me 2

För ett tag sedan såg Simon och jag Despicable Me 2 från 2013.
Den var jättesöt och rolig, lika bra som första filmen tycker jag! Steve Carell (Crazy Stupid Love, Evan den allsmäktige, Get smart mfl) gör rösten till Gru och han gör det så bra!

At Any Price

För flera veckor sedan tittade jag och Simon på At any price från 2012. En dramafilm om en jordbrukare vars familjeföretag blir hotat av diverse händelser. Fokus i filmen ligger på relationen mellan pappan och hans rebelliske son och det som händer kring dem.
Jag hade verkligen sett fram emot den här filmen länge och trodde den skulle vara jättebra eftersom den innehåller flera bra skådespelare. Pappan spelas av Dennis Quaid (What to expect, Footloose, Legion, In good Company, Day after tomorrow -för att bara nämna några av de filmer jag sett med honom) och sonen spelas av Zac Efron (The lucky one, New Year's Eve, 17 again osv). Mamman i filmen spelas av Kim Dickens som faktiskt också spelar i Footloose, men där spelar hon inte Dennis Quaids fru.
Men jag får kanske som Simon säger sluta gå efter vilka skådisar filmen innehåller och mer titta på handling och regissör, för den här filmen var verkligen inte bra. Den var bara tragisk och knäpp och slutade väldigt öppet och plötsligt. Det gillar jag inte.  

Sista lördagen på år 2013

God kväll lördag!
 
Har idag jobbat mitt förmodligen sista lördagspass på väääääldigt länge! Mitt nästa pass, 11 jan, har vi redan bytt bort. Jag jobbar fredagen där istället så jag kan sitta med administrativa uppgifter istället för att stå i butiken. Två veckor efter det, 25 jan, räknar vi inte med att jag orkar jobba. Jag tror inte det är så lämpligt i alla fall. 
 
Eftermiddagen och kvällen har varit seg. Vi är trötta och slöa och har inte gjort något särskilt. Ovanligt men skönt. Simon har fått tag på ett gammalt Zelda-spel till Wii och är helt lyrisk ;)
Själv har jag bakat drygt 30 st chocolate chip cookies.
Nu har vi precis kollat på "Monsters University". Den var bra! :)
 
God natt!

Babyskydd Brio Primo

När vi hämtade ut vår barnvagn i början av november köpte vi även ett babyskydd. Det blev ett babyskydd från Brio med tillhörande bas för att enkelt klicka i och ur babyskyddet ur bilen.  
Det är verkligen en hel djungel det där med babyskydd, ja det gäller även barnvagnar. Men vid valet av barnvagn visste vi alla fall vilket märke vi ville ha och lite vilka funktioner den skulle ha. Med babyskyddet spelade det oss ingen roll. Det viktigaste är bara att det ger det skydd det ska!
 
Detta går att läsa om Brio Primo: 
  • Rekommenderad vikt: 0-13 kg.
  • Klädseln är löstagbar och lätt att tvätta.
  • Primo har ett justerbart internt trepunktsbälte.
  • Med uppfält handtag har Primo en gungfunktion som enkelt låses genom att fälla ned handtaget. 
  • Med tillbehöret Brio Bas som monteras i bilens isofix-fästen blir monteringen av Primo både smidig och säker.
Som förstagångsförälder har man ju ingen erfarenhet av vad som är bra eller inte, så vi får bara lita på att det som sägs om detta babyskydd stämmer. Brio är ju ett ganska känt märke och jag känner många som använder Brio så jag tror allt att det är bra grejer.
 
Vi kollade även på att hyra babyskydd från några butiker och försäkringsbolag, men om man vet att man vill ha fler än ett barn blir det billigare i längden att köpa babyskydd än att hyra. Då visste vi dock inte att man kan hyra babyskydd på förlossningen vilket hade varit något billigare. Det fick vi veta på föräldrakursen. Nåväl, nu har vi ett eget i alla fall som vi kan ha så länge vi vill. Vi köpte det till bra pris också. Bara ett skydd kan kosta så mycket som vi köpte både skydd och bas för.
 
 

Julen 2013

Idag är jag LEDIG och HEMMA heeeeeeeeeela dagen har jag tänkt (med undantag för en liten promenad till affären för att köpa lite choklad till några kakor jag skall baka). Såååå skönt!
 
Det var först idag på morgonen som jag bestämde mig att jag blir hemma idag. Så skönt beslut! Skulle eventuellt varit på ett möte idag men det blir imorgon istället men då kan inte jag eftersom jag jobbar. Så när mötet inte blev av idag var saken biff: Ingen idé att ge sig ut. Jag behöver en dag hemma. Framför allt eftersom jag inte riktigt kan sova hela nätter pga att jag har en liten mini i magen som knappt vill ligga still alls. Men det är inte varje natt, natten mellan julafton och juldagen sov jag minsann nästan 10 timmar! Men både igår natt och i natt känns det som om jag varit mer vaken än vad jag sovit. Någon gång vid 2-tiden i natt vaknade jag av att jag var så otroligt varm. Jag hade inte ens täcket på mig och våra element är avstängda, men jag fick be Simon öppna balkongdörren innan jag trodde jag skulle smälla av. Märkligt. Så jag känner mig mestadels trött dagarna i ända. Dessutom får jag små, små sammandragningar då och då. De är inte så smärtsamma men lite jobbiga.
 
Så idag blir jag hemma. Fortsätter greja i barnrummet. Tvättar just nu babysängkläder till vagnen och vaggan. Har äntligen fotat vårt babyskydd som jag tänkte visa er. 
Men först ska ni få några bilder från min jul. Har firat jul i dagarna tre med både min och Simons familj. Julbord tre dagar i rad, massa goda kakor och en hel drös med julklappar. Vi har blivit alldeles för bortskämda! För att inte tala om Mini-Ceder som inte ens är född än och redan fått så mycket fint! ;) Jag är otroligt tacksam för allt fint och användbart vi fått!
Den ene hade ätit lite mer julmat än den andre :p
Nedan ser ni några av de julklappar jag och Simon fick i år. 
Vi fick bl.a. strykjärn, uppläggningsfat från Villeroy & Boch och presentkort på IKEA -hur bra som helst! Det finns mycket nu på IKEA som vi vill/behöver införskaffa. Jag fick även ett fint pennskrin jag önskat mig och en Margretheskål på 3 liter (hade bara 1 och 2 liter innan) samt en bok med recept för t.ex. glutenintoleranta och vegetarianer, väldigt bra att ha hemma. Fick även en lila, mysig morgonrock som jag säkerligen kommer få stor användning av nu tiden som ligger framför. Att jag skall klä på mig eller göra mig i ordning kommer förmodligen inte vara prio ett första tiden hemma med en liten bebis som skall matas och bytas blöja på om vartannat ;) 
Största överraskningen var nog ändå kamerastativet som jag inte önskat mig (men självklart ville ha) som jag fick av Simon och Mini-Ceder! Vi hade sagt att vi inte skulle ge några julklappar till varandra i år men Simon trotsade vår överenskommelse och köpte något till mig ändå! ;) Så jag blev verkligen överraskad! Tack älskling! <3 Nu kommer det bli mycket lättare att fota när jag är ensam och inte kan be någon hålla kameran åt mig.
Vi fick även en jättefin ugnsform från Römertopf.
Vår lille Mini-Ceder fick en babysitter, varma och sköna kläder samt det där babygymet med Mumin som Mini (läs: Jag) önskat sig! Helt galet! Det hade jag inte förväntat mig! :D
De här supersöta lovikavantarna har Simons systers klasskamrat stickat. Urgulliga verkligen!
En söt liten mössa med öron på!
Tack så otroligt mycket för allt fint! :)

Utmaning

Igår fick jag en "utmaning" av Sandra.
Sandra och jag gick i samma gymnasieklass och hon bloggar precis som jag om sin vardag; Om träning, ridning och familjeliv. Hennes blogg hittar ni här: http://cutespace.blogg.se/ :)
 
HUR FUNGERAR AWARDEN? HÄR ÄR REGLERNA:

- Tacka och uppmärksamma den som nominerat dig.
- Skriv 11 "randomfakta" om dig själv.
- Svara på de 11 frågorna du fått i awarden.
- Välj ut 11 bloggar att nominera (eller så många du kan och vill, du kan inte välja den som nominerat dig).
- Skriv 11 frågor åt de du nominerar.

 

11 RANDOMFAKTA OM MIG SJÄLV:
1. Jag gillar att samla på saker och organisera, framför allt för att kunna titta tillbaks och minnas, t.ex. foton, texter eller biljetter från konserter och biofilmer.
2. När jag var yngre samlade jag på tomma tepåsar. Jag slutade när jag hade 1000 st. Fråga mig inte varför jag började...
3. Jag har linser pga att jag är närsynt, men ser ändå sämre än Simon på långt håll. Enligt min optiker kan inte synen bli bättre än så här.
4. Har haft totalt 9 katter genom min uppväxt (inte alla på samma gång). Först kom Tussen som mamma och pappa fick i bröllopspresent. Sen kom Ludde och Sotis som båda blev överkörda :( Sen kom Tigris. Tussen dog i stillhet i sitt lilla hus när han var 17 år gammal. En höstnatt vaknade jag av att en liten kattunge satt och skrek på min balkong. Vi ringde runt till alla grannar men ingen saknade en katt. Så kom Elise till oss. Sommaren efter det fick Elise fyra kattungar. Vi behöll Grollan och gav bort de andra till vänner och bekanta. För bara några år sedan blev Tigris akut sjuk och behövde avlivas :( Nu finns bara Elise och Grollan kvar. 
5. Jag har 19 kusinbarn. 
6. Jag är en person som tänker väldigt mycket och "analyserar" som vissa skulle vilja kalla det. Jag är oerhört känslig för grupprocesser och gruppdynamik och kan känna obehag när jag sitter i en grupp av människor om jag upplever att någon inte blir sedd eller blir utsatt för härskartekniker, även om den personen själv kanske inte upplever det som jobbigt. Det vet jag inte för detta är nästan aldrig något jag lyfter upp och kommunicerar ut.
7. Elaka och/eller onödiga kommentarer är bland det värsta jag vet och etsar sig fast i mitt minne i flera år.
8. När jag var yngre hade min familj en bagge som hette Baggis som var väldigt snäll och sällskapssjuk.
9. Jag blev tillsammans med min man och livskamrat när jag var 18 år gammal och jag tror att "ung kärlek" verkligen kan hålla om man bestämmer sig och jobbar på att relationen skall fungera.
10. Jag har en kandidatexamen inom psykologi.
11. Jag tror att Jesus är Guds son, att han älskar dig och mig så oerhört mycket och att det finns en plan för våra liv.

 

Mina svar till Sandra:

1. Vad är det första du gör när du vaknar?
Kollar Facebook (pinsamt men sant).

2. Vem är din största idol?
Har ingen typisk idol inom musik, film, sport eller så. Jesus kanske?

3. Hur spenderar du din jul?
I år var vi hos min familj på julafton och hos Simons familj på juldagen. Idag på annandag jul har vi varit hos Simons familj igen tillsammans med mina föräldrar och Simons mor- och farföräldrar.

4. Vad är det bästa med vintern för dig?
Att det blir kallt ute och mysigt och varmt inne. Jag skulle inte vilja ha sommar året runt utan kan tycka att det är skönt med lite kyla.

5. Skidresa eller solsemester?
Oj, svårt. Svarar nog skidresa faktiskt. Älskar att åka skidor!

6. Ditt största intresse?
Också jättesvårt att svara på. Har nog inget som är mitt törsta intresse på det sättet utan snarare flera saker jag gillar att göra och det är att umgås med dem jag älskar, spela spel, äta gott och bara skratta och ha det gött!
Om det gäller vilket ämnesområde som intresserar mig mest skulle jag svara Kommunikation.

7. Vilka ska du rösta på i nästa val?
Är det val snart? Haha politik intresserar mig inte så mycket så jag har ingen aning...

8. Bästa julklappen du fick i år?
Oj. Jag fick som vanligt alldeles för mycket fint. Blev verkligen glad för allt, men om jag måste välja får jag svara kamerastativet, kontanterna och presentkorten på ikea. Är även väldigt tacksam för det som Mini-Ceder fick! 

9. Ditt favorit resmål?
Där jag redan varit eller dit jag skulle vilja åka? Har bara varit i Alperna på sommaren och det var väldigt vackert så dit skulle jag vilja åka igen fast vintertid så jag kan åka skidor! En annan dröm är att få åka till New York och Florida.

10. Hur beskriver du dig själv bäst med 5 ord?
Glad, omtänksam, extrovert, känslig, kommunikativ.  

11. Favoritlåt just nu?
Just nu är det nog Wake Me Up med Avicii.

 

De bloggar jag vill nominera:

Tove - http://smulfrun.blogg.se/

Ellinor - http://ellinorsarahbergstrom.blogg.se/

(Nä jag kan bara komma på två stycken...)

 

Mina 11 frågor till dem jag nominerat:

1. Vad är ditt absoluta drömyrke?
2. Vilken är din favoritdag i veckan?
3. Om du vann 1 miljon kronor på lotto, vad skulle du göra med pengarna?
4. Vilken är din favoritfilm?
5. Vad är vila för dig?
6. Vad var/är ditt favoritämne i skolan?
7. Te eller kaffe?
8. Vad anser du är det viktigaste i en parrelation?
9. Hur ser ditt drömboende ut?
10. Hund eller katt?
11. Vad skulle du vilja bli ihågkommen för?

 

Vecka 34

Bebis-magen v.33+1
 
I tisdags gick jag in i v. 34 (33+0).
83,6 % av graviditeten har nu passerat. Jag är i graviditetsmånad 9 och i trimester 3.
Jag har 46 dagar kvar till BF.
 
Bebisen: Barnets totala längd är nu ca 44 cm. Det väger ca 2,18 kg i början av veckan och ca 2,35 kg vid veckans slut. Alla inre organ är färdiga och redo inför födseln, men lungorna behöver mer tid för att säkert klara omställningen från vatten till luft. Ansiktet är slätt och de flesta rynkorna är borta. Ögonens pupiller kan vidgas och dras ihop. Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. Utrymmet i magen minskar för varje dag och barnets rörelser blir större och långsammare. Den här veckan lägger sig en del barn till rätta. En del fixerar redan huvudet i bäckeningången. Men för många dröjer det ännu ett par veckor. Omkring vecka 37 görs vändning på sjukhus om barnet inte lagt sig rätt tills dess.
 
Jag: Haha vad trött jag ser ut på bilderna ovan! När jag kollar på kort på mig nu för tiden tycker jag att jag ser trött ut på varenda bild! Men det är väl inte så konstigt kanske...
     Nu börjar jag känna lite "nya smärtor". Trycket mot revbenen fortsätter, men denna vecka har även trycket nedåt bäckenet ökat. Ibland hugger det till ordentligt. Ni som är tjejer kan ju föreställa er ganska stark menssmärta, så känns det ibland. Som en molande värk. Antar att det är livmodern som förbereder sig i sammandragningar och förvärkar. Det är fortfarande jobbigt att sitta för länge och t.ex. åka bil. Men igår minns jag att jag reagerade på att jag åkte en sträcka på ungefär 20 min utan att ha ont en enda gång, det var sååå skönt!
     Mini-Ceder fortsätter vara väldigt livlig där inne. Nu när jag suttit här i drygt en timma har den hållit på oavbrutet och sparkat, knuffat och puffat! Känns som om magen trycks fram och tillbaka. Från ena sidan till andra sidan. Nästan lite jobbigt!
     Hmm har visst inte så mycket att säga denna gång. Allt fortsätter som vanligt. Är fortfarande hos barnmorskan varannan vecka så nästa gång jag skall dit är om en vecka. Då ska jag välja BVC. Kan inte bestämma mig om jag vill välja det som ligger mig närmast för att slippa åka så långt när man ska dit ca 1 gång/veckan i början, eller välja det som ligger i Ytterby för att jag känner fler där och det är där jag haft min barnmorska. Själv är jag fortfarande skriven på vårdcentralen i Ytterby och jag har min tandläkare i Ytterby. Det är som om jag bara bor i Göteborg men jag har mitt jobb och min sjukvård i Kungälvs kommun. Och jag är ju inte direkt ovan vid att köra bil varje dag. Kan det bli så mycket jobbigare att köra med en bebis fram och tillbaka? Well, det återstår att se... Det verkar väldigt mysigt i Ytterby i alla fall och deras Familjecentral har både MVC, BVC, Öppna förskolan och Babycafé.  

Kungälvs musikkår och Jul på Liseberg

Nej jag har inte åkt in till förlossningen för en för tidig födsel, om det är någon som undrar varför jag inte bloggat sedan i onsdags ;)
Jag har bara helt enkelt gjort annat som jag önskat. Idag är första dagen som jag ens startar datorn sedan i onsdags. En väldigt befriande känsla!
 
I torsdags kväll fortsatte jag greja i barnrummet och la in lite bebiskläder i barngarderoben. I fredags kväll hade vi spelkväll hos Simons föräldrar. Igår sorterade jag i två byråer så nu har jag fått ordning och känner mig nöjd. Sen var det 18-års kalas för Simons kusin och efter det åkte jag och Simon hem och kollade på "White house down" och hade en lugn kväll i soffan.
 
Idag spelade Kungälvs musikkår på gudstjänsten. Simon hade ljudet så han åkte hemifrån kl 8 imorse. Själv tog jag spårvagnen/buss kl 9.50.
Många bra solister!
Kanske, kanske var detta sista gången vi fick se Miriams bebismage. Snart är det bara en vecka kvar och allt kan ju hända! Men vi hoppas på att vi får fira nyår ihop också och att bebisen väntar med att titta ut tills det i alla fall blir år 2014. Komiskt nog hade vi båda prickig klänning på oss idag så vi skrattade gott när vi fick syn på varandra haha!

Efter gudstjänsten veckohandlade vi och sedan åkte vi hem och vilade en stund. Mitt behov av vilostunder bara ökar och lär väl göra det till förlossningen. Jag har verkligen så otroligt ont i revbenen alltså! Det är säkert bara så att det är bebisens rörelser och hela magens uttänjning som gjort mig så öm, men ibland funderar jag nästan på om jag fått en spricka i ett revben. Det är framför allt på höger sida. Om jag trycker där känns huden nästan bedövad. Jag har inte samma känsel där som när jag trycker någon annan stans på magen. Jag kan inte sitta långa stunder utan måste ställa mig upp för att avlasta eller sträcka ut mig på något sätt. Åka bil och spårvagn är inte så kul kan jag säga...  
 
Hur som helst så har vi velat gå på Jul på Liseberg sedan förra helgen och idag lyckades vi äntligen! Men just när vi skulle gå ut genom dörren hörde vi att det börjat regna! Så typiskt! Det som varit sol och fint hela dagen! Kändes för en stund som om jag aldrig skulle få komma iväg till Liseberg! Men vi trotsade regnet och åkte ändå och efter bara någon halvtimma i parken upphörde regnet. Det var så mysigt att gå där och få lite julstämning trots bar mark. Hade vi bara haft snö hade julkänslan varit bättre. Vi köpte varm choklad, fudge, spelade på hjul utan att vinna och tittade på en isshow! Hade tyvärr inte systemkameran med mig, men här får ni lite mobilbilder:

Men nu känner jag mig lite stressad igen (som om jag trodde att jag aldrig skulle känna mig stressad mer, ha!) Nej det är inte så allvarligt utan det är nog så de flesta känner just nu, lite julstress. Har fortfarande inte slagit in en enda julklapp. Imorgon jobbar jag kl 8-17 som vanligt så sen blir det att åka hem och fixa klart allt. Så vill man ju hinna njuta lite också så där kvällen före doppareda'n. Fatta att det är julafton om två dagar! Sen blir det julfirande i dagarna tre. Vi får se när vi hörs igen.
 
Hinner jag inte blogga imorgon vill jag önska Er alla en riktigt, riktigt GOD JUL!  

Vecka 33

Bebis-magen v.32+1
 
Igår gick jag in i v. 33 (32+0).
80,7 % av graviditeten har nu passerat. Jag är i graviditetsmånad 9 och i trimester 3.
Jag har 54 dagar kvar till BF.
 
Bebisen: Barnets totala längd är nu ca 43 cm. Det väger ca 1,98 kg i början av veckan och ca 2,15 kg vid veckans slut. Tung som en mjölpåse. Bebisen ökar sin vikt med ca 225 gr i veckan. Kroppen fortsätter att lagra underhudsfett. Fostervattenmängden ökar inte längre utan är konstant. Barnet börjar kunna reglera kroppstemperaturen. Benmärgen kan producera röda blodkroppar. Hjärnan växer snabbt och barnets huvud ökar i storlek. Barnet fortsätter att röra sig. Nu uppfattar den ljus och mörker, natt och dag.
 
Jag: Det känns som om det hänt mycket den sista veckan! Jag har verkligen ont nu. Det kvittar om jag sitter, ligger eller står. På bilden ovan tycker jag magen ser så liten och nätt ut, men det känns att det är en "mjölpåse" jag går och bär på kan jag säga! Det trycker och spänner verkligen hela tiden. Om jag står för länge blir jag trött och får ont i benen och fötterna. Om jag sitter trycker det över magen och upp i revbenen. En ganska obehaglig känsla. Det underlättar en stund om jag lutar mig bakåt. Men att ligga ner är inte heller helt smärtfritt. Igår hade jag problem att somna för jag kunde inte hitta någon skön ställning. Plötsligt högg det till ordentligt i revbenen så jag fick sätta mig upp för att sedan stå upp en stund. Har vaknat till och från hela natten.
     Allt är i alla fall bra rent biologiskt. Var ju hos barnmorskan i måndags. Mitt blodtryck är bra, blodvärdet bra. Magen mäter nu 30 cm. Barnmorskan kände hur bebisen låg och kunde känna att den nu ligger med huvudet nedåt. Den kan fortfarande vända sig åt andra hållet, men det känns ända skönt att veta att den börjat lägga sig åt rätt håll. Det är dock först i v. 35 som man börjar kontrollera hur bebisen ligger och ifall man kanske i v. 36/37 behöver åka in till sjukhuset för vändning. Känns dock lite komiskt när jag tänker på att bebisens rumpa pekar upp mot mig ;) Men det förklarar det hårda trycket upp mot revbenen och de intensiva sparkarna på framför allt min vänstra sida (där den har benen). Läste i min app att om bebisen lagt sig till rätta kommer det kännas behagligare för mig och bli lättare att andas, men det upplever jag inte!
     Men jag ska inte klaga. Det finns så otroligt många besvär man kan drabbas av som gravid (halsbränna, herpes, högt blodtryck, graviditetsdiabetes, klåda, urinvägsinfektion, utslag, yrsel, problem med tänder och tandkött mm) och jag lider inte av något av det. Nä det jag framför allt "tampats" med är väl mitt illamående i början av graviditeten (som till viss del kommit tillbaka nu mot slutet), lock för öronen (som nu är borta), kramp i vader, lite huvudvärk och andfåddhet. Förutom illamående är nog det värsta denna smärta i magen som strålar uppåt.   
     Igår var vi på den tredje och sista delen av föräldrakursen och då gick barnmorskan igenom amning och tiden efter förlossningen. Jätteintressant! Det är så lätt att bara fokusera förlossning och nästan allt jag läser handlar bara om förlossningen. Men sen då? Man har ju faktiskt en ny liten varelse att ta hand om sen. Vi fick se en film om amning och första tiden hemma. Vi pratade också om val av BVC, öppna förskolan och lite information kring PKU-prov. I och med att det var sista gången igår känns allt ännu mer verkligt och nästan lite läskigt. Det är verkligen inte långt kvar nu!
     Något annat som kändes ännu mer verkligt och nästan lite läskigt var att jag förut klippte bort lappar och öppnade förpackningar med bebiskläder. Vi fick en barngarderob i helgen som jag nu skall fylla med bebisgrejer (ni ska få se bild någon dag!). Ska bli så skönt att komma i ordning i barnrummet! Har inte haft någon plats att förvara grejerna på så det vi t.ex. köpte i Ullared står fortfarande framme. Håller i detta nu på att tvätta bebiskläder, handdukar och snuttefiltar. Kändes nästan som om "näää, det kanske är onödigt att göra detta nu?" Men vadå onödigt! Det behöver ju göras någon gång. Lika bra att göra det i tid så jag inte står där i slutet av januari och ska hinna greja med allt. Dessutom är det väldigt mysigt! Haha jag måste fatta att detta är sant! ;) 
    
Oj jag hade visst mycket att skriva idag! Hmm är det något mer jag tänker på? Nä det där var nog det viktigaste. Hade tänkt julpynta ikväll men nu är kl redan 22 så det är bättre jag tar mitt förnuft till fånga och går och lägger mig, vet ju inte när jag kommer kunna somna... Är väldigt trött i alla fall. Kan ni fatta att det är mindre än en vecka kvar till julafton?! Galet! Har inte slagit in en enda julklapp än och har lite kvar att köpa. Huh. I måndags var jag hemifrån i 12 timmar och igår var jag hemifrån i 14 timmar. Well, jag är i alla fall ledig i helgen! :)
 
God natt!

Ska man skratta eller gråta?

Vilken lång dag det blev! Varit hemifrån i 12 timmar! Först MVC, bil som går sönder, jobb och sedan 1 timma i bilkö för att komma hem genom Kungälv då det hänt något både på Nordreälvbron och strax söder om bron på motorvägen.
 
Men jag har nästan blivit likgiltig för allt som händer nu. Jag vet knappt om jag ska skratta eller gråta...?! Försöker bara hänga med i svängarna och vara beredd på att allt kan gå snett just nu. Eller som min kollega sa; "Nu kan det bara bli bättre!" Nja jag vågar knappt hoppas på det :/
     Problemet med bilen löste sig i alla fall ganska snabbt denna gång. Verkstadskillen kom och hämtade mig och  körde mig till jobbet. Han misstänkte vad som var problemet redan när jag ringde honom så direkt när han kom öppnade han motorhuven och mycket riktigt så hade en slang lossnat som pumpar in olja så man kan växla eller något sådant där... Vi lämnade bilen i Ytterby så skulle han antingen fixa den på plats eller hämta den senare. Jag sa tydligt att ni måste säga till i tid om ni inte hinner fixa bilen idag för då måste jag lyckas låna någon annan bil så jag åtminstone kommer hem!
     Timmarna gick och jag hörde inget. Men så strax efter kl 14 kom han till mitt jobb med nyckeln i handen. Bilen var lagad och nu hade han fäst slangen med 3 fästen eller vad det hette, så nu borde det inte hända igen. Nej det får vi hoppas!
     Han hade även kollat våra bromsar igen och smörjt upp dem lite till så nu kändes de bättre. De tog verkligen dåligt nu över helgen. Så jag får bara försöka trösta mig själv och tänka att det var ju bra att bilen gick sönder igen så den fick komma in på verkstad igen så att bromsarna blev lite bättre, annars hade vi fortsatt köra runt med bromsar som tar väldigt sent när man trycker på bromspedalen. Men som sagt, förr eller senare kommer de ge sig, då blir det en stor kostnad att byta dem. Bra att vi vet om det i alla fall.
 
Men vilket väder vi har idag! 9 grader varmt, spöregn och nästan stormvindar! Kaos i trafiken när jag körde hem. Förutom den långa kön på motorvägen fick jag väja för både en bil som stannat mitt på vägen utan varningsblinkers och en ambulans som kom i ilfart med blåljus! Är glad att jag kom helskinnad hem. Just nu är jag ensam hemma för Simon är på möte med filmteamet i kyrkan.
 
Utanför vårt hus ser det nu ut så här:
 
En enda stor lervälling och massa maskiner. De bygger äntligen ett miljöhus där vi ska få slänga våra sopor! :)
 
När jag kom innanför dörren sen hade julkortet börjat komma :)
Från vårt elbolag hade vi fått denna mysiga julbok! 
Det kallar jag en trevlig julhälsning till sina kunder! :)
 
Nej så var det ju det här med att lära mig att inte blogga hela kvällen... Nu ska jag gå in på forsakringskassan.se och kolla upp min föräldrapenning.
God natt!
 

MEN VAD HÄNDER?!

Nej men vad roligt.... Fick tillbaka bilen i fredags. Här sitter jag nu i bilen som har gått sönder igen. Samma sak igen. Kopplingen är helt slapp och går inte att använda. Lyckades som tur är rulla in på Preems parkering. Så här sitter jag nu och kommer ingenstans medan det tickar minus på mitt flexkonto... Har ringt verkstaden o han skulle komma o hämta mig. 
 
Har varit hos barnmorskan, det är därför jag är i Ytterby. Allt såg bra ut med lilla bebisen i alla fall. Och mitt blodtryck och blodsocker var bra. Skönt det.

De där julgardinerna...

Tänkte bara visa er hur det blev i lägenheten med de där julgardinerna vi fick köpa när vi var på Ullared sist. Har inte fått upp så mycket julpynt än så jag har en del kvar på den fronten, men julgardinerna är ju i alla fall uppe :)
 
I sovrummet blev det en julhissgardin i fönstret och en röd gardin vid balkongdörren.
Till köket hittade vi två kappor som täcker hela den långa raden av fönster.
Vi blev ju även bestulna på våra två stora adventsljusstakar. Vi hade dem i rött men i år hade rött utgått så det fanns bara vita kvar. Blev väldigt besviken först eftersom jag tänkte att rött passar bättre då vi har så vita fönster överallt. Men det blev ju faktiskt ganska bra med vitt också :)
I allrummet där jag sitter just nu (som numera har blivit ett kontor) fick det bli gardiner med tomtar i snöflingor. Gardinen till höger hänger i det som skall bli barnrummet (som var kontoret innan).  
Så här ser det ut i vardagsrummet: (är väldigt tacksam att inte den stora adventsstjärnan också blev stulen!)
 
Apropå det jag skrev igår var det igår exakt 1 år sedan vi köpte bilen! Så tråkigt då att den redan kostat oss så mycket i reparationer. Nej nu får det vara färdigbloggat för den här dagen! Nu är tanken att jag skall sätta mig i sängen och läsa!

Det som snurrar i mitt huvud

Här kommer ett kanske inte så roligt inlägg, men jag vill dela med mig av mina tankar. Vet knappt inte hur jag skall formulera mig... Men jag kan väl börja med att säga att jag känner mig så stressad. Inte på det planet som det brukar vara med att jag har mycket att göra, utan snarare pga av hur jag lägger upp min tid. Jag har nästan bara mig själv att skylla. Jag prioriterar inte att göra det jag vill göra. Jag känner inte att jag ger graviditeten den tid jag vill. Visst jag går på föräldrakurs och jag fotar magens utveckling vecka för vecka. Ett tag tog jag mig tid att läsa böcker. Men nu var det jättelängesen. Jag tar inte ett bad som många säger är väldigt skönt när man är gravid trots att jag har förmånen att ha ett badkar. Jag har inte läst en sak på nätet som barnmorskan tipsade om. Jag har inte ens gått in på forsakringskassan.se och kollat upp vad jag kommer få i föräldrapenning. Jag har inte läst andras bloggar på flera veckor. Småsaker kan tyckas, men detta stör mig vilket innebär att jag behöver göra en förändring. Jag går och lägger mig allt senare vilket innebär att jag blir tröttare och tröttare. Jag har nu även börjat få ont i ryggen pga graviditeten. Igår gick jag i affärer och kollade julklappar i en ynka timma, efter det var jag jättetrött i fötterna. Det gjorde verkligen ont i fotsulan. Det var jobbigt att sitta still på en skön stol i flera timmar igår på julfesten, det gav mig ont i ryggen. Jag behöver variera hur jag sitter och står.
 
Med andra ord: Min kropp orkar allt mindre men jag ger den inte den vila den behöver. Det var jättetufft att ta sig upp till jobbet idag och stå i butiken i 3 timmar. Hade en kamp mot sömnen när jag körde hem och sen var jag helt slut. Ont i ryggen. Jobbigt att sitta för då trycker det på revbenen och det känns trögt att andas. Vi var egentligen bjudna på glöggmys i eftermiddags men vi fick bara inse fakta och stanna hemma. Så tråkigt när vi köpt en liten gåva att ta med o allt, men det är inte roligt varken för mig eller de andra om jag bara sitter där och är osocial och har ont. Synd att det alternativet som är bra för kroppen ofta är det tråkiga alternativet. Har till och med sovit en timma i eftermiddags.     
 
Så vad är det då som tar min tid? Jag har funderat och kommit fram till att det jag själv kan förändra är mitt bloggande. Jag jobbar på dagarna och så fort jag kommit hem och ätit vill jag blogga. Hinner jag inte blogga på ett par dagar hopar sig mina bloggidéer och bilder jag vill dela med mig av och till slut blir det massor att blogga om på en och samma gång. Varje blogginlägg tar lätt mellan en halvtimma och en timma att skriva. Jag ska välja ut foton och formulera mig. Nu har jag redan suttit här i en halvtimma och skrivit detta. Inte konstigt att jag tycker att tiden försvinner! Det värsta är att jag tycker det är så roligt att blogga. Jag älskar att fota och dela med mig om vad jag gör. I varje händelse som sker tänker jag hur jag kan visa det i bloggen. Men den bistra sanningen är att allt som man tycker är roligt inte alltid är bra för en. Om jag nu väljer att lägga så mycket tid på min blogg men känner mig stressad över att jag inte hinner annat måste jag prioritera om. Antingen får jag acceptera att det är blogga jag helst vill göra och att tiden bara räcker till det. Jag har inte så många timmar hemma. Eller så får jag dra ner på bloggandet och göra det andra. När jag jämför mig med andra som jag tycker verkar hinna med så mycket på dagarna får jag tänka på att de bloggar inte. Alla de timmar som jag lägger på bloggen i veckan skulle jag kunna göra massa annat med. Men det är ju detta jag valt.
 
Jag vill absolut inte sluta blogga. Vill egentligen inte dra ner på antalet inlägg. Mitt mål är att blogga varje dag men eftersom jag inte ens är hemma efter jobbet varje dag får jag bara inse att det är omöjligt. Jag får helt enkelt försöka bli mer effektiv. Inte låta ett inlägg ta en hel timma. Jag försöker minnas ett peppande samtal jag hade för några veckor sedan där jag skulle lära mig att prioritera mig och min bebis. Vad är bäst för min kropp nu? Vad är bäst för min bebis? Visserligen handlade det mer om att jag då var så upptagen med annat och stressad över det, men jag borde kunna applicera det i detta sammanhang också. Hur bra är det för min bebis att jag bloggar till sent på kvällen och väljer bort att gå och lägga mig i tid?
 
Den tid som finns kvar nu av min graviditet vill jag verkligen njuta av. Jag vill ta tillvara på tipsen jag fått om att passa på att sova nu medan jag kan och spendera tid med Simon medan vi fortfarande har möjlighet att vara bara vi. Jag vill läsa klart mina gravidböcker och ligga i badet och vila. Jag vill tvätta bebiskläder och fixa i barnrummet. Jag vill umgås med folk utan att hela tiden vara så fokuserad på att få bra bilder och vara klistrad vid min kamera. Fast det är svårt när jag tycker det är så roligt att fota! Kanske kan man hitta någon bra medelväg. Detta är en stor utmaning för mig. Jag har redan flera gånger sedan jag kom fram till detta gjort många saker som jag tänkt "åh detta måste jag fota", men i nästa andetag tänkt "nej, varför?"
 
Det har varit så många tråkiga, negativa saker som hänt nu på sistone så utöver allt är jag bara så totalt trött både fysiskt och mentalt. Vad jag inte berättat än är att Simon blir arbetslös på tisdag. Känns ju väldigt lämpligt nu mitt i jul och när jag snart ska ner på föräldrapenning. Visst, allt löser sig och det ordnar sig förr eller senare, men just nu när man är mitt i det och inte ser en klar lösning är det ganska tufft.
 
Till på köpet gick ju vår bil sönder för 2 veckor sedan. Jag bloggande om det här för den som missat men sen dess har jag inte berättat hur det gått. Det har varit otroligt många turer fram och tillbaka och först igår fick vi tillbaka vår bil till en allt för hög kostnad. Hela kopplingssatsen behövde bytas så de behövde plocka ner växellåda och allt. Dessutom börjar våra bromsar ge sig. Verkstaden smörjde upp dem nu och tycker vi skall köra tills de lägger av, men förr eller senare kommer vi behöva ta en lika hög kostnad till. Bilar alltså... "Bilar skall bara rulla och inte krångla" som man brukar säga. En sådan dum inställning egentligen. Klart en bil går sönder så mycket som den används! Det är bara att man glömmer räkna med det. I vårt fall kan det bero på hur förre ägaren körde bilen vilket känns väldigt tråkigt. Vi har ju bara haft bilen i 1 år och den är inte så gammal, den är från 2006, så det känns så tråkigt att redan behöva lägga så mycket pengar på den för att laga den. Framför allt just nu när allt är som det är...
 
När det är mycket som är jobbigt blir jag även mer känslig för små negativa händelser. Små onödiga händelser som bara tar min energi, som egentligen inte hade varit så jobbiga om jag inte redan varit så trött. Det är som droppen som får bägaren att rinna över. Det har hänt flera sådana händelser nu på kort tid och jag känner bara "jag orkar inte!" Händer det något mer nu vet jag inte hur jag skall hantera det.
 
Nej kära nån vilken text det blev! Helt galet! Haha undrar om det någon som hängt med och orkat läsa ända hit?! Får be om ursäkt för detta negativa, tråkiga inlägg men det är skönt att dela med sig. Det är lite typiskt mig, tror jag är bättre på att formulera mig i text än i tal. Ibland är det lättare att sätta ord på sina tankar genom att skriva. Vet egentligen inte vad jag kommit fram till men nu vet ni i alla fall en del av det som rör sig i mitt huvud.
 
Men nej jag kan inte avsluta detta massiva text-inlägg utan en enda bild!
Slutar med några bilder på mina julblommor så det i alla fall blir något trevligt att titta på i detta inlägg:
Den här tomten är en så kallad "samlar-tomte". Jag fick den av mamma och pappa 1988, alltså det året jag föddes!
Sen en blomma som inte är en julblomma, men jag köpte den för den var så liten och söt och passade bra i hallen.
   

BARAsittauppe MARK II

Igår hade vi julavslutning på BARA VARA: BARAsittauppe MARK II som vi kallade det. Det var en repris av förra årets uppesittarkväll, fast bättre! ;)
 
Vi var i kyrkan från kl 16 och förberedde allt. Ställde i ordning bord och stolar, dekorerade, pyntade, slog in paket osv osv. Sen började julfesten kl 20.
Även i år hade vi fått ett antal sponsorer runt om i Kungälv och Göteborg som sponsrade med vinster till vårt bingolotto.
 
Det blev julbord och underhållning från scen från husbandet och våra konferencierer.  
Bland vinsterna i bingolottot fanns allt från en matkasse från Maxi och muffinsformar från Tårtdecor, till chokladfontän, dansmatta, cykel och dator.
Jag fick inte bingo en enda gång men Simon fick gå upp på scen hela tre gånger! Han vann toblerone, armbandsklocka och presentkort på Java'gott!  
 
Det blev en väldigt mysig och rolig kväll! 

Julbak och luciamys

I söndags var jag hemma hos mamma och pappa och bakade pepparkakor och lussekatter!
Vi åt även middag, fikade, drack glögg och åt julgodis! :)
 
Det har blivit en hel del julbak och julmys denna vecka :)
I onsdags på vår lifegroup bakade vi pepparkakor, drack glögg, åt skinkmacka och lussekatter!
 
Igår efter jobbet tog jag mig äntligen tid och åkte på torsdagsklubben! Har inte varit där på flera månader. Nu i december har de visat julfilmer så igår var det lite avslutning med filmen "The Holiday". Längesen jag såg den, hade glömt hur mysig den är! Så var det väldigt mysigt att träffa herr o fru Lilled en stund också! Det blev en snabb uppdatering på livsfronten innan jag gäspande körde hem vid kl 22.
Idag är jag ledig men gick ändå upp tidigt. Denna morgon vill jag aldrig missa! Lucia är för mig årets mysigaste dag! Simon åkte till jobbet strax innan kl 06 så jag bullade ensam upp i soffan med varm choklad, skinkmacka, lussekatter, glögg, pepparkakor mm. Men jag var ju inte ensam, Mini-Ceder sparkade vilt i magen ;) 

Har inte jobbat en lördag sen oktober vilket innebär att jag jobbat många fredagar på sistone. Det var med andra ord längesen jag var hemma och ledig en fredag nu så idag passar jag på att skicka mail, ringa lite samtal och fixa men ska också försöka vara lite ledig (ja det är jag väl nu när jag väljer att blogga?!) Ska även köpa lite julklappar innan jag åker upp till Kungälv. Ikväll har vi stor julavslutningsfest på BARA VARA!
 
Glad Lucia!
  

Vecka 32

Idag går jag in i v. 32 (31+0).
77,9 % av graviditeten har nu passerat. Jag är i graviditetsmånad 8 och i trimester 3.
Jag har 62 dagar kvar till BF.
 
Bebisen: Barnets totala längd är nu ca 42 cm. Det väger ca 1,79 kg i början av veckan och ca 1,95 kg vid veckans slut. Barnets alla fem sinnen fungerar. Den sover stor del av tiden, under de vakna perioderna tränar barnet på att andas, röra sig och öppna och stänga sina ögon. De inre organen fortsätter att mogna och lungorna förbereder sig inför den riktiga andningen. Förmågan att svettas utvecklas först i denna vecka. Därför är för tidigt födda barn känsliga för kraftiga temperaturväxlingar.
 
Jag: Idag är det 10/12, Nobeldagen, och exakt 2 månader kvar till beräknad förlossning!
Att min bebis skulle sova mycket nu känner jag inte igen. Det känns som om min lilla Mini är igång hela tiden. Den sparkas, knuffas och vänder på sig. I skrivande stund är det helt galen aktivitet där inne i magen! Sedan en tid tillbaka känner jag igen Minis dygnsrytm. Den är nästan alltid igång när jag går upp på morgonen och ganska aktiv fram till lunch. Sen är det en lugn period mellan ca kl 12-15, 16 där någon stans. Sen kommer den igång igen och rör sig till och från hela eftermiddagen. Som mest aktiv är den nu på kvällen. Jag kan se hur magen trycks ut genom mina kläder.
     Förra veckan var jag hos min barnmorska och allt ser fortfarande bra ut. Jag hade bra blodvärde och blodtryck, bebisens hjärtljud lät bra och min livmoder var 28 cm lång. Från och med nu ska jag träffa min barnmorska varannan vecka så jag ska dit på måndag igen.  
     Idag var vi på den andra delen i föräldrakursen och idag gick vi igenom förlossningen. Vi pratade om de olika faserna, smärtlindring, förlossningsställningar och så fick vi se en film om förlossningen. Hade hört det mesta innan men det kändes riktigt givande idag. Framför allt var det intressant att se filmen! Har kollat en del förlossningar på youtube som folk lagt upp och jag tycker faktiskt det är sporrande! Det är intressant att få se verkligheten och inte alla dessa olika förlossningsprogram som går på tv. Där är det så panikartat och ofta visas bara alla extremfall för att göra bra tv. Det behöver inte alls gå till så. Det jag sett hittills på youtube och idag på föräldrakursen har varit lugnt och sansat. Visst har den födande kvinnan otroligt ont, men hon klarar det och det känns inspirerande att se. Jag blir nyfiken på att själv gå igenom det, vilket jag ju onekligen ska förr eller senare...
     I övrigt har jag ganska ont i magen. Det trycker verkligen över magen och ibland får jag mindre sammandragningar. Jag undviker att böja mig för mycket och sitter gärna för att ta en paus så ofta jag kan. Det har börjat bli lite jobbigt att köra bil för då sitter jag mer ihoptryckt. Mini-Ceder trycker mot revbenen vilket gör mig öm och det känns tungt att andas. Om jag sträcker på mig känns det lättare. Blir intressant att se hur dessa två sista månaderna kommer bli... 
     Igår fick jag veta att jag inte kommer få någon graviditetspenning eftersom arbetsgivaren kan omplacera mig i januari till mer administrativa uppgifter. Jag vill helst vara hemma ca 2 veckor innan för att ladda fysiskt och mentalt, jag tror det är viktigt. Graviditetspenning kan man ändå bara få fram till och med 11 dagar innan BF så sista tiden får man ta föräldradagar om man inte är så dålig att man blir sjukskriven. Vi får väl se hur det går och om jag kommer vara på jobbet ända tills Latensfasen startar...  

Christmas Cupcakes

I lördags bakade jag cupcakes.
Receptet på själva muffinsen innehåller så mycket gott så jag var bara tvungen att testa dem!
Det är pepparkaksmuffins som innehåller både pepparkakskrydda och gräddfil som vanlig mjuk pepparkaka, men också kakao, smält mörk choklad och kaffe! MUMS!
 
Pepparkaksmuffins, 12 st
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 gr smör
3 tsk pepparkakskrydda
1 dl gräddfil
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
1 nypa salt
100 gr mörk choklad (gärna 70%)
2 msk kallt kaffe
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
3. Smält smöret med pepparkakskryddan och blanda det med äggsmeten. Tillsätt gräddfil.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad.
6. Rör ner chokladen i smeten. Tillsätt kaffet.
7. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 3/4 med smet.
8. Grädda dem mitt i ugnen i ca 15 min. Låt svalna.
 
När jag fyllde mina muffinsformar använde jag mig av en koppling för muffinssmet. Ett smidigt sätt att fylla sina muffinsformar på för att slippa stå där med exempelvis två skedar och kladda. Man bara fäster kopplingen i en spritspåse och fyller spritspåsen med muffinssmet. Det är bara när man trycker på påsen som smeten rinner ut, när man släpper trycker slutar smeten rinna.   
Klicka på en av bilderna nedan för att läsa mer om kopplingen och se en film om hur den används.
Detta fungerade dock inte alls på pepparkaksmuffinssmet. Antar att smeten var för tjock för det var väldigt trögt att få ut någon muffinssmet, så jag gav upp och kladdade med skedar istället...
Till muffinsen gjorde jag som vanligt min favoritfrosting som jag färgade med mörk grön pastafärg. Toppade med lite strössel i form av röda hjärtan. Tanken var att de skulle likna små julgranar men jag vet inte riktigt hur likt det blev... ;)

Julfika

Ojoj har haft fullt upp hela helgen och inte hunnit blogga sedan i torsdags! I fredags inventerade vi hela dagen på jobbet och på  kvällen var det bara vara som vanligt.
I lördags var Hanna, Miriam och Johnny här på fika. Det blev en jättemysig kväll!
Haha kunde inte låta bli att fota de blivande papporna när de spelade Wii... Såg en bild på nätet med en pappa som hade en liten nyfödd bebis i knät tillsammans med en tv-spelskontroll och över bilden stod: "Yes honey, I'll watch the baby!" Haha kan tänka mig att det är så det kommer bli ;) Kan se det framför mig.

Chokladpraliner

Förra veckan gjorde jag chokladpraliner.
En väldigt simpel variant med färdiga chokladformar och choklad som inte behöver tempereras.
Chokladformar hittar ni här för 29:- styck! :) Klicka på bilden nedan för att läsa mer om chokladen.
Först smälte jag chokladen.
Sedan fyllde jag mina formar med bara lite av chokladen så de täckte hela botten av formen. När det torkade bildade chokladen då ett skal.
När de torkat en stund fyllde jag mina skal med nöt-creme.
Sedan täckte jag dem med ytterligare smält choklad.
Det är viktigt att man skrapar rent kanterna på pralinerna innan de stelnat helt. Det är väldigt svårt att göra det när de stelnat.
Sedan lät jag dem stelna i kylskåpet 10-15 min och sen var det bara att trycka ut dem ur sina formar.
En perfekt liten mumsbit till kaffet!
 
 
 
 
 
 
 

Årets Julkalender

Nu faller julens första snö utanför och stormen Sven härjar!
Det rycker och drar i huset och lamporna blinkar. Lite läskigt om ni frågar mig! Men det känns tryggt att vara inomhus.
 
Har kollat ikapp mig i årets julkalender på svtplay. Jag är en sådan person som aldrig slutat kolla på julkalendern och jag lär nog inte sluta kolla heller. Nästa jul har jag en liten Mini att kolla tillsammans med ;) Även om nu Mini ca 10 månader gammal förmodligen inte kommer bry sig ett dyft hehe. Ikväll har jag kollat ensam men med en väldigt aktiv bebis i magen. Oj vad h*n sparkar och vänder sig! Ibland blir det alldeles hårt på vissa ställen där huvudet eller ryggen buktar ut. Det låter ju nästan knäppt och obehagligt, men jag tycker det är mysigt. 
 
Dagens avsnitt, avsnitt 5, var nog det bästa hittills! Med både Per Andersson, Sten Ljunggren, Lotta Tejle, Fredde Granberg, Sissela Benn och Björn Gustafsson
 
Men sötast är ändå barnen som spelas av Ella Rappaport, Mirjam Kjellman och Romeo Altera!
 
Vad tycker ni om årets julkalender? Kollar ni fortfarande på julkalendern?

Psykologi + Teologi

Måste bara få säga en sak till angående den där ledarutbildningen jag går.
Kollade precis litteraturlistan inför kommande period och två av böckerna i listan har jag redan:
Vägvisaren som vi läste i Bibelskolan och Gruppsykologi som vi läste inom Personalvetarprogrammet.
 
Detta visar ännu en gång hur dessa två utbildningar flätas samman och jag tycker det känns häftigt!
Bibelskolan + Personalvetarprogrammet = Pingst Ledarutveckling.

Textil-glädje

Idag slutade jag tidigt. Åkte då till Maxi för att köpa mig lite julblommor men innan dess tog jag mig en sväng in på Hemtex. Kan inte ge upp hoppet om att den där julduken som blev stulen från vårt källarförråd. HÄR bloggade jag förra året om att jag var så glad för att jag hade köpt två juldukar på Hemtex som passade perfekt på två ställen här hemma.
Men den vita med tomtar blev stulen. Har letat både på Ullared och i andra affärer men det är inte så lätt som man tror att hitta en duk som passar på ett litet runt bord. Är väldigt glad att inte den långa röda också blev stulen! (På tal om vad som blivit stulet upptäckte jag i söndags att jag saknar en röd kofta. Så då kan jag lägga ytterligare ett klädesplagg till högen över sådant som blev stulet...)
 
Har varit inne på Hemtex tidigare i år och frågat om de fått in denna julduk även i år men utan resultat. Även idag var svaret nej :(
Men så av en händelse tittade jag ner på en hylla under bordet där alla juldukar låg och där, DÄR låg minsann ett sista exemplar av den vita duken, på REA dessutom! Kunde knappt tro mina ögon!! 49 kr fick jag betala för den (ordinarie pris 129 kr)! Fortfarande onödiga 49 kr som inte hade spenderats på duken om den inte blivit stulen, men ändå...! Hittade dessutom en annan julduk på REA som jag fick betala 39 kr för istället för 99 kr. Som pricken över i:et hittade jag ytterligare en julduk till en möbel där jag ännu inte hittat någon ny duk, den duken blev nämligen också stulen. Den kostade 99 kr men jag hade som klubbmedlem 25 % rabatt på den :)
Faktum är att dukarna inte kostat mig ett öre idag för jag köpte dem med ett presentkort jag fick i födelsedagspresent. Så TACK får jag säga till kusinerna i Adelöv!
Nu behöver jag förhoppningsvis inte köpa några fler juldukar på ett bra tag!

Vecka 31

Idag går jag in i v. 31 (30+0).
75,4 % av graviditeten har nu passerat. Jag är i graviditetsmånad 8 och i trimester 3.
Jag har 69 dagar kvar till BF.
 
Bebisen: Barnets totala längd är nu ca 40 cm. Det är ungefär lika långt som från min armbåge ut till fingerspetsarna. Det väger ca 1,6 kg i början av veckan och ca 1,76 kg vid veckans slut. Barnet behöver nu i princip bara gå upp i vikt. Alla organ är snart färdigutvecklade, lungorna är det organ som blir färdigt sist. Bebisen har ofta ögonen öppna när den är vaken och aktiv och blundar när den sover och är passiv. Den kan fortfarande ligga med huvudet uppåt, men redan nästa vecka börjar många bebisar lägga sig med huvudet nedåt och kan fortsätta med det tills födseln.
 
Jag: Veckorna går fort nu. Det blir ganska mycket fokus på själva förlossningen, kanske för att det liksom är svårt att föreställa sig hur det kommer bli tiden efter när Mini-Ceder faktiskt är här. De flesta böcker jag läser kretsar bara kring förlossningen.
     Idag har vi varit på Föräldrakurs, den första utav tre delar. Jag tycker den här första gången var helt okej men kunde varit mer givande. Nästan allt det som barnmorskan tog upp idag har jag hört förut. Inser att jag nog läst mer och är mer insatt än jag tror. De andra blivande mammorna hade inte alls läst mycket. En tyckte att det inte är någon idé, det blir som det blir och det är ändå inget man kan föreställa sig i förväg. Denna första gång syftade till att vi skulle lära känna varandra. Förutom jag och Simon var det fyra andra par. Alla var runt vecka 30. Ett par väntade tvillingar. Framför allt fick vi själva fundera på vad vi vill ta upp under föräldrakursen, vad vi har behov av att få veta. Men det blev nästan lite för basic idag och för mycket "småprat". Hoppas det blir bättre nästa gång, då skall vi gå in mer på förlossningen.   
    Jag läste i min gravidapp att ju närmre förlossningen man kommer, desto mer vänder man sin uppmärksamhet mot sitt ofödda barn, man blir introvert och börjar den mentala förberedelsen. Detta tycker jag stämmer till viss del, jag har i alla fall svårt att koncentrera mig och känner mig lite allmänt luddig. Mitt minne är katastrof. Om jag inte skriver ned något på direkten kommer jag glömma det. Barnmorskan förklarade att jag kommer automatiskt sålla bort allt sådant som inte är nödvändigt för mig att veta. Allt kommer fokusera på bebisen. Resten kommer hjärnan bara lämna. Ren "överlevnadsinstinkt". Ganska häftigt ändå. Sen är det ju väldigt mycket runt omkring nu med bilen och annat, så jag känner mig ganska tudelad och tankspridd. Orkar inte ta in så mycket. Anstränger mig att koncentrera mig på jobbet när jag är där men det är lätt att tankarna flyger iväg, framför allt om jag egentligen känner mig nedstämd. Ikväll stannade jag faktiskt hemma från FL, jag orkade helt enkelt inte. Det är lite för mycket tankar i mitt huvud för att jag skulle kunna bidra med något positivt ikväll.
     Imorgon ska jag till barnmorskan. Ska bli intressant att se hur mycket magen växt denna gång! 
 
 

Första Advent

Gårdagen började bra och helt enligt planerna. Sovmorgon, pepparkakor, tända ljus, choklad. Vi fick upp sista julgardinen och alla adventsljusstakarna lyste. Jag tände sifferljuset och första ljuset i adventsljusstaken.
Ni ska få se mer bilder på julen här hemma längre fram.
 
Efter en förmiddag hemma åkte vi till Kungälv strax innan kl 14. Simon skulle vara tidigare i kyrkan för att öva sång inför adventsgudstjänsten. Jag passade då på att gå på julskyltningen som alltid förekommer på första advent i Kungälv. Det var fullt med folk, levande musik och marknadsstånd med marmelad, granriskransar och tunnbröd. Det var bara snön som fattades.
Till min stora glädje hade Lindex öppet. Jag hade en rabattkupong där som gick ut igår så jag passade i sista stund på att köpa en liten stickad kofta till Mini-Ceder. Har fått låna en hel del bebiskläder och har inte tänkt köpa så mycket innan Mini är här, men när jag gick igenom kläderna för ett tag sedan insåg jag att jag inte har några varma tröjor och inte så många byxor heller. Kan ju vara bra att i alla fall ha ett par varma tröjor eftersom Mini kommer mitt i vintern.
Även om jag än så länge begränsar mig till bara neutrala färger finns det ju såå mycket gulligt!
Jag köpte koftan på bilden nedan. Visst är den söt? :)
Sedan begav jag mig tillbaka till kyrkan för adventsgudstjänst kl 16.00. Utanför möttes jag av glögg och pepparkakor! 
Efter fika med pepparkakor och årets första lussekatt åkte vi till Statoil och tvättade bilen. Sedan blev det veckorhandling och påfyllnad av spolarvätska. Allt var frid och fröjd.  
 
MEN nu kommer vi till den lilla knorren på hela den här söta berättelsen:
När vi kommit nästan ända hem blir det plötsligt väldigt trögt för Simon att växla och sedan lägger kopplingen av. Det är bara för oss att rulla in till kanten och slå på varningsblinkersen. Jaha. Där sitter vi på första advent i en nytvättad, stillastående bil med bara ett par km kvar hem. Så roligt.
 
Det var bara för oss att ringa till Simons föräldrar som kom och bogserade oss hem.
När sådant här händer känner jag bara "JAG ORKAR INTE!" Inte nu! Inte en sak till. Mitt i julklappstider. Jag vill inte lägga pengar på sådana här tråkiga saker! Varför kan det aldrig bara få vara lugnt? En sådan onödig kostnad! Precis som stölden i vårt källarförråd. Varför?
 
Eftersom det var söndag kväll var det inte så mycket att göra just då. Det fanns ingen verkstad att ringa. Som tur var kunde vi låna svärföräldrarnas ena bil så den ställde vi på vår garageplats medan vi fick ställa vår bil ute på en betalparkering.
 
Kvällen spenderade vi sedan i soffan med tunnbröd, pepparkakor, saffranskaka, mjuk pepparkaka och varm choklad framför That '70s show för att komma på bättre tankar.
Jag öppnade förta luckan i min chokladkalender ;)  
 
För att göra en lång historia kort har jag idag haft telefonsamtal sedan kl 06 imorse.
Efter ältande fram och tillbaka har vår bil nu bärgats av Falck till Saab i Kungälv till en kostnad av 756 kr. Vi har betalat för Falck vägassistans men givetvis ingår bara bärgning till närmstaverkstad, vilket i detta fall var en verkstad som inte ens Falck själva rekommenderade då den var mycket dyr och hade väldigt lång väntetid. Men inte kunde han vara lite medgörlig och istället ta bilen till Kungälv gratis när nu situationen var som den var. Visst, jag förstår, det finns regler. Men det mest irriterande av allt är att han säger att vi bor precis på gränsen. Så hade vi bara bott lite närmre Björlanda så hade det varit Kungälv som ingått för oss i vår försäkring! Vad ska man säga?! 
Nu får vi alltså betala nästan 800 kr bara för själva bärgningen och det är bara början. Har inte hört något från Saab än, de skulle ringa när de kollat på bilen, men jag bara hoppas och ber att det inte skall vara något allt för krångligt och dyrt! Hoppas vi får tillbaka vår bil snart. Tur att vi kan låna en annan bil så länge så jag i alla fall kan ta mig till jobbet utan problem! Och imorgon skall vi på föräldrakurs och allt. Det är bara att konstatera att man är väldigt beroende av bil.
 
Ja som ni förstår har min helg varit upp och ned. Mestadels har den varit väldigt bra, men slutet tog lite udden av det hela. Ni får gärna hålla tummarna för oss nu! :) 

Lokal träff inom Pingst Ledarutveckling

I lördags var vi i Smyrnakyrkan hela dagen på lokal träff inom Pingst Ledarutbildning.
Sjukt intressanta föreläsningar hela dagen!
En del föreläsningar var för hela gruppen, andra var spårbaserade utifrån det spår man läser då vi delade upp oss och gick till olika lokaler. Jag läser ju spåret "Leda & Styra". Simon läser "Kreativ Kommunikation". HÄR kan du läsa mer om de olika spåren. Daniel Alm heter killen som föreläste inom mitt spår och han är pastor i Västerås. Väldigt duktig talare och lätt att lyssna till! Han har även arbetat i pingstkyrkan i Tranås för dig som bor där ;)
 
Jag blev så otroligt inspirerad under föreläsningarna och ville bara hem till kyrkan och sätta igång med allt på en gång! Så bra saker att tänka på och fundera över. Information, tydlighet, grupprocesser, beslutsamhet, ledarutveckling osv osv. En del av det som de gick igenom vet jag inte hur många gånger jag hört förut och haft tenta på, som t.ex. FIRO-modellen, SWOT och Johari fönster (hej arbets- och organisationspsykologi) men det är väldigt intressant att nu gå en utbildning som förenar teorierna jag läste inom Personalvetarprogrammet med teologi!
 
Vid två tillfällen fick vi en fallstudie till oss som vi skulle diskutera lösningsförslag till med den vi satt bredvid. Jag hamnade bredvid en tjej från Alingsås och vi klickade direkt. Hon var också församlingsledare, arbetade som chef, hade läst liknande utbildning som jag, hade ansvar för personalfrågorna inom sin församling och hade två små döttrar. Väldigt givande att prata med henne! Trots att vi bara setts i någon timma gled vårt samtal in på allt ifrån församlingsarbete till graviditet och föräldraskap. Hon visade mig en söt liten lapp som hennes dotter skrivit. Underbart med sådan öppenhet! Det är så häftigt vilka människor Gud ibland (eller ofta kanske) placerar i ens närhet och som ger en ett intressant utbyte. Kände mig väldigt glad och uppbyggd när jag gick därifrån.
 
Sist men inte minst fick vi inom mitt spår tips på en föreläsning på nätet av en församlingsledare från Västerås som arbetade som HR-chef. Oh yes! Det fångade mitt intresse direkt. Tänk att få implementera psykologi och personalfrågor ännu mer in i församlingen.
Tyvärr orkade jag inte stanna hela dagen så innan kvällens gudstjänst skulle börja tog Simon och jag spårvagnen och åkte hem. Det blir lite jobbigt att sitta still i så många timmar på inte allt för sköna stolar med ben som behöver sträcka på sig och med en bebis som sparkas och vänder på sig i magen. Men jag är mycket nöjd med dagen i alla fall! Vid nästa träff får Mini vara med utanför magen istället ;) 
 
Kvällen avslutades i soffan med Despicable Me 2, varma mackor och årets första julmust!

Watoto

I onsdags kom Watoto till lilla Kungälv.
Watoto är en kör från Uganda med barn till föräldrar som dött i exempelvis HIV/Aids, krig, annan sjukdom osv osv. Eller, Watoto är så mycket mer än bara en kör. Det är en hel organisation som bygger upp barnhem och byar med utbildning, läkarvård och gudstjänster för alla dessa föräldralösa barn. Watoto vill ge Afrika ett hopp och utbilda nästa generations ledare med moral, mänskliga rättigheter, ansvarstagande osv osv. Om barnen inte får lära sig allt detta när de är små finns det ingen chans att samhället förändras. Klicka här för att läsa mer om Watoto.
 
Inom Watoto finns så en kör som reser jorden runt och turnerar. De har sjungit i Vita Huset, Buckingham Palace, Operan i Sidney och i onsdags kom de så till pingstkyrkan i lilla Kungälv. Häftigt! Det var mäktigt att få se dessa barn och höra deras livsberättelser. Alla drömde de om att få bli läkare, lärare, advokater osv för att kunna förändra Afrikas framtid. De sjöng och dansade helt fantastiskt och man kan verkligen säga att de har rytmen i sig! Kyrkan var helt knöfull med folk så jag fick sitta på läktaren. Minns inte sist jag satt där uppe. Tyvärr hade jag inte systemkameran med mig, så ni får nöja er med några mobilbilder.

Emelie Ceder

Bloggen mitt i vardagen; Om en mamma till en 2-åring med två ringar på fingret, som arbetar med HR och som aldrig tröttnar på att umgås med folk.

RSS 2.0