Il mare e Montenero

Då fortsätter min reseberättelse från Italien! :)
På påskaftonen efter frukost kom "påskharen"! Alla fick springa runt i hela kyrkan och leta efter gömda påskägg. Fick lite härliga bilder när alla hade hittat sina ägg! Francesco, som var den av italienarna som hängde med oss mest under tiden vi var där, fick också leta efter ett påskägg :)
Efter påskäggsletande skulle vi få se lite mer av Livorno, men denna gång tillsammans med Francesco så vi skulle hitta bättre. Det är ju det bästa om man är på ett nytt ställe, om man kan få lite inside information och lite personlig guidning av någon som faktiskt bor där på riktigt :)
Francesco tog oss till havet, där vi åt äkta italiensk glass (gelato) för första gången, och upp på ett berg i Livorno kallat "Montenero" (det svarta berget). Uppe på berget låg ett kloster som vi spanade in och så åt vi på restaurang. Här följer lite härliga bilder från dagen!
Vi hade tur med vädret! Det kom lite regnstänk på oss och det blåste mycket, men mestadels var det uppehåll även om det var mulet.
Vi åkte bil på slingriga vägar upp i bergen!
Framme vid Funicolare di Montenero som var en vagn på räls som skulle ta oss sista biten upp till toppen.
Det var skönt att värma oss inne på restaurangen i det lite ruggiga vädret.
Det var redan bestämt vilken meny vi skulle äta när vi kom dit och det blev "frutto di mare" kan man säga. Mat från havet helt enkelt. Något bland det slämmigaste och läskigaste jag sett. Huuuh!
Andra var inte lika kräsna som jag. Här har vi en som vågade!
Tyvärr var jag inte så förtjust i efterrätten heller. JA jag är kräsen! ;)
Klostret.
På påskkvällen anordnade italienarna en Master Chef competition. Det var italienarna mot svenskarna! Fyra deltagare i varje lag. Svenskarna skulle laga en typisk italiensk rätt och italienarna skulle laga en typisk svensk rätt. Vi i "livorno-gruppen" som varit med och planerat denna resa hade valt ut köttbullar med potatismos som typisk svensk rätt. Det behövde vara råvaror som gick att få tag på i Italien. 
I vårt svenska lag tävlade Ellinor, William, Lukas och Benjamin!
Det var smått KAOS i köket kan man säga!
Det var inte så lätt för italienarna minsann att göra potatismos. Framför allt inte när de inte hade någon riktig visp stackarna!
Alfred, som är ansvarig utgivare i filmteamet, filmade massor under resan som vi skall visa upp på gudstjänsten nu på söndag när vi skall presentera vår Livorno-resa för församlingen!
Stressen ökar i köket när det är dags att lägga upp maten på faten! Det är ju inte bara smaken som är viktig utan också presentationen.
Simon, Hanna, Johnny och jag fick uppgiften att agera domare. Vi blev tillsagda att ha no mercy och bara såga allt vi smakade.
Haha det var lite svårt att se ogillande ut och kritisera maten när jag egentligen tyckte den var god! ;)
Det fanns även en italiensk jury. Båda jury-grupperna smakade både den svenska och den italienska rätten och satte sedan betyg.
Tyvärr fick vi ingen vinnare. Jag vet inte själv hur det gick till men det meddelades att båda lagen kommit lika. Lite tråkigt. Hade jag fått bestämma hade det svenska laget vunnit. Inte för att de är svenskar, utan för att den italienska maten var så god! :)
Kvällen avslutades med middag alla italienare och svenskar tillsammans! Svenskarna satt på ena sidan bordet och italienarna på andra sidan. Då fick vi chans att lära känna varandra bättre!
 
 
Ja det var minsann en lång, händelserik påskafton med mycket gemenskap och upplevelser!  


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Emelie Ceder

Bloggen mitt i vardagen; Om en mamma till en 2-åring med två ringar på fingret, som arbetar med HR och som aldrig tröttnar på att umgås med folk.

RSS 2.0