2 veckor och 5 dagar

Igår körde jag bil med Elias för första gången. Hade inte kört bil sedan 29 januari och med en bebis i baksätet kändes det nästan som om jag körde bil för första gången! Vi var på BVC.
Nu vägde han 4030 gram (3606 gr när han föddes) och var 54 cm lång (51 cm när han föddes)! Galet vad han växer! Nästa vecka blir han 1 månad gammal!! Jag tycker det går för fort även om det givetvis är skönt att veta att han växer som han ska.
 
På dessa 2 veckor och 5 dagar har han ändrat sig ganska mycket tycker jag. Det är väldigt varierat hur han äter och sover. Vi har ju en i huvudsak trött kille som i början somnade istället för att äta. Nu känns det som att han äter mest hela tiden ;) På Östra fick vi tips om att det finns sömn- och matperioder. Det finns två stycken sådana perioder per dygn och man kan försöka styra dem så att sömnperioden t.ex. infaller under natten (önskvärt). Det fungerade till en början, vi höll Elias vaken på morgonen och kvällen så att han sov mitt på dagen och på natten. Då vaknade han bara en, max två, gånger på natten för att äta. Men sedan i onsdags har något förändrats och nu äter han åter igen var tredje timme på natten. Jag sover ca 2 timmar åt gången så jag känner mig väldigt trött. Jag är givetvis medveten om att så här små bebisar inte har några rutiner ännu och att allt kan ändra sig flera gånger om. Barnmorskan på BVC igår tyckte att vi kan testa några dagar nu att strunta i dessa sömn- och matperioder eftersom de ändå inte verkar fungera just nu. Det känns väldigt skönt tycker vi för man blir ju otroligt låst morgon och kväll när det enda man kan göra är att sitta och försöka hålla Elias vaken! Jag kände till slut att så här kan det väl inte vara? Man kommer ju aldrig kunna hitta på någonting. Hur gör ni andra som har bebisar?
 
Sedan igår låter vi Elias istället styra helt. Han får somna när han vill. Svårt att dra någon slutsats efter en natt men jag tycker att han dagtid är vaken respektive sover ungefär så som vi vill utan att vi styr honom till det. Han var vaken en stund i förmiddags och nu sover han här i bärselen på min mage (idag vill han inte ligga för sig själv ens 1 minut!) Hoppas han vill vara vaken en stund ikväll så får vi se hur natten blir. Natten som gick nu vaknade han var tredje timme. Varje vaken stund kan pågå i en timme för det blir att jag ammar, går upp för att byta blöja och ammar igen för att få honom att somna om. Och så håller det på. Så hinner jag sova knappt två timmar innan det börjar om. Men man får trösta sig med att det förmodligen blir bättre ;) Ju äldre han blir desto mer rutin kommer han få och antagligen kommer han inte äta lika ofta på natten.
 
Nej nog med text och information! Under den tid som Elias funnits hos oss har jag tagit en hel del foton och jag måste bara få visa er några av mina favoritbilder på honom:
Elias gillar att titta med ett öga, vår lilla sötunge!
Han sover ofta med armarna över huvudet, precis som sin far! ;)
Elias är väldigt stark i nacken och sträcker gärna upp sig när han hänger över axeln eller när han ligger i knät och vi håller i hans händer. Han är även en mästare på att göra alla möjliga roliga och söt-fula grimaser haha! Ibland skrattar vi högt för han ser så rolig ut! ;) Vår lilla skrutt <3 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Emelie Ceder

Bloggen mitt i vardagen; Om en mamma till en 2-åring med två ringar på fingret, som arbetar med HR och som aldrig tröttnar på att umgås med folk.

RSS 2.0