Mjölkprotein

Om det inte vore för en liten detalj måste jag faktiskt hävda att allt hade varit på topp. Den lilla detaljen är att BVC misstänker att Elias är komjölkproteinintolerant. Vi var hos läkaren i torsdags och nu väntar vi på provsvar. Tyvärr är det så att även om provsvaret är negativt så kan han vara allergisk och tvärtom -om provsvaret är positivt behöver det inte betyda att han är allergisk. Som ni förstår är allting väldigt osäkert.
 
Eftersom jag ammar påverkar inte detta bara Elias utan även mig. Jag har sedan förra måndagen uteslutit allt mjölkprotein ur min kost. Givetvis känns det väldigt jobbigt men jag trodde faktiskt det skulle vara lite värre än vad det är. Det finns väldigt många bra ersättningsprodukter som underlättar, som t.ex. mjölkfritt smör, mjölkfri matlagningsgrädde och mjölkfri yoghurt. Men den yoghurten smakar inte lika gott som den yoghurt jag brukar äta. Jag trodde jag skulle gilla den med jordgubbssmak bäst, men det visade sig att blanda vaniljsmak och jordgubbssmak var bästa alternativet för mig.
Det jag saknar mest är hårdost, min yoghurt och kakor. Det värsta är när jag ska iväg och fika eller äta borta. Det är en sak att anpassa min kost här hemma, det är värre att be andra att köpa hem specialvaror och anpassa maten bara för att jag vid ett tillfälle skall komma hem till dem (om man t.ex. är bjuden på middag). Så det tycker jag är det värsta med allt ihop: Att jag inte längre kan ta en vanlig fika eller äta vad som bjuds när jag inte är hemma. Det känns riktigt trist.
 
Jag hoppas att detta bara ska behöva pågå några veckor för att reda ut om Elias verkligen är allergisk. Men det kan ta upp till en månad innan man märker någonting. Jag som vill kunna äta all påskmat och godis i påsk! :(
Faktum är att jag inte ens vet vad jag hoppas på. Om det visar sig vara mjölkproteinallergi får vi ett svar på vad det är, men då måste jag fortsätta äta mjölkfritt så länge jag ammar. Om det inte är mjölkproteinallergi kommer vi undra vad det är istället. På BVC har de sagt att om Elias skall drabbas av någon allergi ska jag vara glad om det är mjölkprotein för den allergin växer oftast bort vid 1 års eller 3 års ålder. Ja jag hoppas verkligen Elias slipper att vara allergisk mot något resten av sitt liv! Varken jag eller Simon är allergiska mot något födoämne så det här med att utesluta ingredienser är helt nytt för mig. Tyvärr upptäckte jag idag att det är skummjölkspulver i mina flingor och jag tror prickikorven jag äter också innehåller någon form av mjölk, så det är ju värdelöst. Då har jag inte helt uteslutit mjölkprotein i en vecka nu som jag trott. Då får jag förmodligen "börja om" nu då och räkna från och med imorgon. Typiskt!
 
I måndags var jag på något som kallas "Mjölkallergiskola" på dietistmottagningen inne i centrum. Jag hade med mig mamma som passade Elias i väntrummet under tiden. Mötet var 1,5 timma långt där en dietist gick igenom vad man ska tänka på, vad man kan äta och inte osv. En del kunde jag sedan innan men jag är glad att jag gick på mötet. Om inte annat var det intressant att höra andra föräldrars berättelser. Det var flera andra föräldrar där och alla barn hade olika symptom vilket gör att man förstår att nästan vad som helst kan tyda på mjölkproteinallergi... Ett barn var allergiskt mot både mjölkprotein, ägg, vete och råg (och säkert något mer som jag glömt) och då kände jag bara fy! Stackare! Om Elias ska behöva bli allergisk hoppas jag verkligen att han bara drabbas av en allergi. Det krångligaste verkar vara när barnet själv ska börja äta fast föda. Man får tänka på ett sätt när man som ammande mamma skall äta mjölkfria produkter och på ett annat sätt när själva barnet ska undvika mjölk. Mjölk baserad på t.ex. soja kanske går bra för mamman att dricka men kanske inte för barnet för då kanske barnet utvecklar allergi mot soja och ja, hjälp! För mig kändes det som en ny värld när det gällde att räkna på näringsinnehåll och om barnet får i sig tillräckligt osv osv... Det blir ju inte samma variation och näring utan mjölk. Men jag känner att om Elias visar sig vara allergisk tar vi det då när han skall börja äta! Då får jag väl gå på ett nytt möte...  
 
Det var i alla fall riktigt härligt väder i måndags. Jag njöt av att vara inne i centrum för första gången sedan Elias föddes.
Imorgon skall vi till BVC så då får vi se vad sköterskan säger. Nästa vecka har vi en tid till läkaren igen om det inte blivit bättre. Håll tummarna!


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Emelie Ceder

Bloggen mitt i vardagen; Om en mamma till en 2-åring med två ringar på fingret, som arbetar med HR och som aldrig tröttnar på att umgås med folk.

RSS 2.0